NAPORI BAJDENOVE ADMINISTRACIJE NEMAJU EFEKTA: Cene benzina u SAD ponovo rastu, stižu kritike i od Trampa

R. V.

04. 05. 2022. u 16:05

GALON benzina na američkim benzinskim pumpama košta oko 4,2 dolara. U metropolitanskom okrugu Kolumbija cena može da dostigne i 4,7 dolara, a u Kaliforniji - 5,8 dolara, napominje Američko udruženje automobilista.

НАПОРИ БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ НЕМАЈУ ЕФЕКТА: Цене бензина у САД поново расту, стижу критике и од Трампа

Foto AP

Od početka aprila gorivo je počelo da pojeftinjuje nakon što je Bajden najavio puštanje nafte iz strateških rezervi. Ali sada analitičari ponovo vide porast. Bajdenova administracija povezuje rast cena sa događajima u Ukrajini.

Ovakav stav kritikuje bivši predsednik Donald Tramp: on naglašava da je gorivo počelo da poskupljuje mnogo ranije. Istovremeno, primetan je rekordan skok cena posle 8. marta, kada je Bajden najavio zabranu uvoza ruskih energenata.

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajdenova odluka da iskoristi američke strateške rezerve nafte verovatno neće zaustaviti rast cena goriva. O tome piše Si En En pozivajući se na stručnjake iz industrije. Kako objašnjavaju, američki predsednik namerava da u slučaju nužde raspakuje rezerve nafte koje čuvaju SAD.

U narednih šest meseci odatle će iskoristiti do 180 miliona barela. U ovom trenutku, američki proizvođači nafte će morati da povećaju nivo proizvodnje. Prema mišljenju stručnjaka, takav plan možda neće uspeti, a cene će nastaviti da rastu. Tada će to zadati ozbiljan politički udarac Bajdenovim pozicijama.

BONUS VIDEO:

AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)