BUGARSKA NEĆE STOPIRATI GAS: Umirujuća vest stigla nam od suseda

E. B. T.

29. 04. 2022. u 07:10

IZ Bugarske je juče stigla umirujuća vest za Srbiju. Potpredsednik njihove vlade Asen Vasiljev izjavio je da ta zemlja neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge države.

БУГАРСКА НЕЋЕ СТОПИРАТИ ГАС: Умирујућа вест стигла нам од суседа

Foto AP

Međutim, samo dan ranije zvaničnici te zemlje poslali su oprečne poruke, što je izazvalo zabrinutost javnosti.

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je u sredu da Sofija razmatra sve ugovore s "Gasporomom" uključujući i tranzit ovog energenta za Srbiju i Mađarsku. Pre toga je njihov ministar energetike Aleksandar Nikolov izjavio da je Bugarska lojalan partner svim susedima i da, zasada, neće da zaustavlja transport komšijama.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović juče je ponovila da je snabdevanje "Balkanskim tokom" stabilno i da, zasad, nema najava o prekidu isporuke ovog energenta, kao i da će država pokrenuti krizni plan ukoliko do toga dođe.

- Ne znači da ne može da se desi da Bugarska, budući da je 100 odsto zavisna od ruskog gasa, odluči da preuzme deo iz tranzita za sebe - precizirala je ministarka. - Mi smo spremni, što znači da imamo gasa u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru za više od mesec dana. Druga opcija kriznog plana je supstitucija, najčešće je to mazut. Treća mogućnost je da ruski partneri nastave isporuku preko Mađarske.

Govoreći o ceni električne energije, ministarka je ocenila da je realno očekivati poskupljenje za domaćinstva, jer je trenutno najniža od svih zemalja u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)