ONI PLAĆAJU RUSKI GAS U RUBLJAMA: Evo ko je od Evropljana prihvatio zahtev Moskve

Novosti online

27. 04. 2022. u 21:54

DESET evropskih kompanija, koje kupuju ruski gas, spremne su da ga plaćaju u rubljama, saopštila je agencija „Blumberg“, podsetivši da u Evropi ruski gas kupuju 23 zemlje.

ОНИ ПЛАЋАЈУ РУСКИ ГАС У РУБЉАМА: Ево ко је од Европљана прихватио захтев Москве

Vladimir Putin, Foto AP

Uprkos činjenici da je Evropska komisija dozvolila plaćanje ruskog gasa u rubljama, nacionalne vlade se kolebaju. I ne samo da oklevaju, već su podeljene u odnosu na stav o ruskom gasu.

- Austrija i Mađarska su potencijalno spremne da plaćaju isporuke ruskog gasa u rubljama, kako i zahteva Moskva. O tome su već izjavili austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski predsednik Viktor Orban.

- Slovačka će, bez obzira na uslove Moskve, nastaviti da plaća ruski gas u Evrima, izjavio je slovački premijer Eduard Heger.

- Rusija je prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, kategorički odbijajući da plate energente u rubljama.

Pritom, prekid isporuka u Bugarsku ne bi trebalo da utiče na kupovinu gasa prijateljskoj Srbiji. Ona neće dobijati ruski gas direktno, već tranzitom preko bugarske teritorije gasovodom „Balkanski tok“.

- Italijanska naftna grupa „Eni“ planira da otvori račun u rubljama u „Gasprombanci“, prenosi agencija „Blumberg“.

„Italijanski energetski gigant Eni planira da otvori račun u rubljama u 'Gasprombanci' što će im omogućiti da ispune zahteve Rusije i gas plaćaju u rubljama“, navodi agencija.

Napominje se da „Eni“ čeka od italijanske Vlade i vlasti Evropske unije instrukcije na temu uslova i mogućnosti za korišćenje takvih računa.

- Jermenija je prva postsovjetska zemlja koja plaća ruski gas u rubljama, izjavio je ministar ekonomije Jermenije Vagan Kerobjan.

Formiranje cene je u dolarima, saopštila je pres služba Centralne dispečerske uprave za gorivo i energiju pri Ministarstvu energetike Rusije.

Potrebe za gasom u Jermeniji u potpunosti se obezbeđuju na račun uvoza. Tokom 2019. godine zemlja je uvozila 2,54 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Zatim su se zbog pandemije kovida isporuke smanjile, i to u 2020. godini – 2,4 milijardi kubnih metara, a tokom 2021. godine – 2,45 milijardi kubnih metara.

Ruski gas pokriva skoro 60 odsto energetskih potreba Jermenije. Zatim sledi nafta koju Jermenija takođe uvozi iz Rusije. Treći izvor je nuklearna energija sa jermenske Mecamorske nuklearne elektrane, koja takođe zavisi od Rusije. Ona isporučuje uranijumsko gorivo, a trenutno je u toku i modernizacija elektrane.

Koje će još zemlje nakon Jermenije preći na plaćanje ruskog gasa u rubljama za sada nije poznato. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objavio da Rusija neće otkrivati potpuni spisak zemalja koje plaćaju gas u rubljama.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!