EVROPSKI GRADOVI NAJTRAŽENIJI: Aranžmane za Uskrs i 1. maj turističke agencije u rekordnom roku rasprodale

J. Subin

20. 04. 2022. u 09:53

TURISTIČKE agencije gotovo da su rasprodale sve aranžmane za predstojeće praznike. Ostalo je vrlo malo mesta. Ipak, za razliku od prethodnihi godina, sada su grupe maltene prepolovljene, pa tamo gde su išla četiri autobusa, sada idu dva. Agencije nisu planirale velike ture, da ne bi ulazile u nepotreban rizik, već da to što ponude i prodaju.

ЕВРОПСКИ ГРАДОВИ НАЈТРАЖЕНИЈИ: Аранжмане за Ускрс и 1. мај туристичке агенције у рекордном року распродале

Pariz uvek u vrhu interesovanja naših turista / Foto Shutterstock

- Najtraženije destinacije su Prag, Beč, Budimpešta, severna Italija, jer posle dve godine može opet da se ide - objasnio nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Tu su Solun i Istanbul. Avionom nije bila nikad veća ponuda nego sad, a najviše rezervacija ima za Barselonu, Rim, Pariz i Valensiju. Skoro sve je rasprodato. Agencije su sada krenule sa nekim drugim pristupom organizacije. Išli su na sigurno. Za ove praznike zanimljiv je i Egipat. Ima polazaka čak i za daleke destinacije kao što je Meksiko.

Prema rečima Seničića, interesovanje je veliko, mada prema broju putnika, to nije ni blizu kao što je bilo 2019. godine. Svakako, opšti je utisak da se ljudi polako vraćaju putovanjima i planiranju odmora.

- Smanjen je očekivan broj ljudi, pa umesto da grupe budu po 50 ljudi, ima ih po 20 - kaže Seničić. - Svakako, dobro je i što su to sve nova putovanja i što se konačno nešto radi.

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika moglo se u Atinu, autobusom, tri noći za 169 evra. Za Amsterdam, avionom, četiri noći u hotelu, trebalo je izdvojiti oko 560 evra. Kombinacija Prag i Pariz, autobusom, pet noći, devet dana, košta 280 evra. Praznici na Siciliji, deset noći, u hotelu s tri zvezdice, avionom, je oko 300 evra.

Kada je reč o letovanju, kako je kazao Seničić, Grčka će od 2. maja ukinuti sva kovid ograničenja za ulazak turista, pa će se do Egeja samo uz pasoš.

Cene turističkih aranžmana u najvećem broju slučajeva skočile su za nekih sedam do 12 odsto, u odnosu na prošlu godinu. Zbog rata u Ukrajini gorivo je dosta poskupelo i drumski prevoz će otići za pet do sedam procenata. Za aviokartu doplata će na čarteru biti od 20 do 50 evra.

ŠTA SA ZAMENSKIM VAUČERIMA?

PO odluci Vlade, zamenski vaučeri mogu da se iskoriste do kraja ove godine. Kako je rekao Seničić, svi koji to žele treba samo da odu do agencije od koje su ga dobili, ali ima i onih firmi koje više ne postoje.

U tom slučaju, treba da se jave osiguravajućoj kući kod koje je garancija putovanja, kao i da, ako tu garanciju ne poseduju kod sebe, mogu da potraže informacije na sajtu turističke agencije ili da se jave nadležnoj inspekciji. Od 1. februara 2023. trebalo bi da dobiju novac nazad od turističkih agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)