MALDIVE GLEDAJU, HALKIDIKI BIRAJU: Srpske putnike na Sajmu turizma najviše zanimaju Grčka i Crna Gora

J. Subin

28. 03. 2022. u 10:30

GRČKA je tradicionalno prvi izbor srpskih turista za letovanje. To se pokazalo i na ovogodišnjem sajmu turizma, gde se posetioci najviše raspituju upravo za ovu destinaciju.

МАЛДИВЕ ГЛЕДАЈУ, ХАЛКИДИКИ БИРАЈУ: Српске путнике на Сајму туризма највише занимају Грчка и Црна Гора

Na Sajmu turizma prvi put ove godine Malezija i Sao Tome i Principe, Foto N. Skenderija

Uz to, interesovanje vlada za Tursku, Egipat, Crnu Goru i Albaniju. Ljudi koji se bave turizmom objasnili su da će ove godine region biti definitivno prvi izbor kada je u pitanju odmor. Blizina i manji troškovi nešto je što bi moglo da privuče srpske goste.

Najtraženije turističke destinacije Grčke predstavljaju svoju ponudu u Hali 1. Među njima su regije centralne Makedonije, Halkidikija, Jonskih ostrva... Cene bi trebalo, bar kako najavljuju, da budu na nivou prošlogodišnjih. Uz to, mnoge korona mere se ukidaju, pa očekuju da će ova letnja sezona biti mnogo bolja od prethodne.

- Sajam turizma ove godine je mnogo bolji nego što smo očekivali - ispričao nam je Milan Lainović, vlasnik turističke agencije.

- Ima dosta stranaca, izlagača, ali i posetilaca koji biraju aranžmane i rezervišu smeštaj. Najtraženije su Grčka, Turska, Crna Gora i Albanija. Na Sajmu sada ima popusta i do 55 odsto. Za Tursku i Egipat su najveći popusti. Cene će biti kao prošle godine.

Prevoz je jedini problem, jer on mora da poskupi zbog cene goriva. Bilo da je autobus ili avion.

Od 15. juna kreću i avioni za Tivat, iz Kraljeva i Niša. To će dodatno približiti letovanje u Crnoj Gori. Kako su nam ispričali u Turističkoj organizaciji Budve, gosti iz Srbije su već godinama u samom vrhu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja.

- Očekujemo da i ove godine bude veliki broj turista iz Srbije, naročito u periodu glavne sezone - rekli su nam u Turističkoj organizaciji Budve.

- Tokom prethodne sezone, budvansku rivijeru posetilo je rekordnih 28 odsto turista iz Srbije, što znači da su bili apsolutno najbrojniji. Najam sobe u privatnom smeštaju u predsezoni koštaće od 14 evra.

Dvokrevetne sobe u hotelima koštaće od 50 evra.

Aranžmani za Tursku na Sajmu mogu da se rezervišu od 450 pa do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od mesta, hotela i usluge. Odmor u Grčkoj, Olimpijska regija, može da se uplati i za 80 evra po osobi, za sedam dana, bez prevoza.

Za ljubitelje dalekih destinacija, ove godine prvi put se predstavlja Malezija, ali i Republika Sao Tome i Principe. Poslednjih godina egzotična mesta nisu više toliko nedostižna, pa se do, recimo, Maldiva, stiže za oko 1.000 evra po osobi. Zanzibar je ponekad i jeftiniji, pa odmor, sa avio-prevozom, može da košta oko 900 evra.

UŽIVANjE U VINU

POSETIOCI ovih dana pod kupolama beogradskog sajma mogu da uživaju i u vinskoj manifestaciji "Beovajn". Tradicionalno, najveći broj vinara dolazi iz Srbije. Među njima ima novih, malih, porodičnih vinarija.

Na Sajmu ove godine učestvuju proizvođači vina i opreme iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, KiM.

DIREKTAN LET DO TEL AVIVA

SRBIJA i Izrael potpisali su sporazum koji će unaprediti saradnju u oblasti turizma, uskoro će biti obnovljeni i direktni letovi Beograd - Tel Aviv.

Posle potpisivanja, ministarka turizma Tatjana Matić i ministar turizma Izraela Joel Razvozov ocenili su da će sporazum dodatno unaprediti bilateralane odnose dve prijateljske države.

- Preduslova za dinamičniju turističku saradnju je ponovno uspostavljanje direktnih letova između dve zemlje - kazala je Matićeva.

- Kao i veća promocija manifestacionog, kongresnog, aktivnog i banjskog turizma, po kome je Srbija poznata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!