DOVOLJNO HRANE I GORIVA: Nadležni još jednom apeluju na građane da ne prave nepotrebne zalihe različite robe

V. N.

06. 03. 2022. u 07:00

CENE osnovnih životnih namirnica neće se menjati, a do izvesne korekcije cenovnika naftnih derivata moraće da dođe zbog drastičnog skoka sirove nafte, potvrdila je u subotu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

ДОВОЉНО ХРАНЕ И ГОРИВА: Надлежни још једном апелују на грађане да не праве непотребне залихе различите робе

Foto I. Marinković

Matićeva je podsetila da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta i navela da su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i NIS o novoj zaštitnoj ceni derivata.

- Svi smo bili svesni i prilikom donošenja prve uredbe da su veliki poremećaji na berzi i da se cena nafte iz dana u dan menja. Sada je veleprodajna cena u nekim slučajevima premašila maloprodajnu, pa dolazi do pojave negativne marže. Kao država smo svesni toga, razumemo prodavce, ali sa druge strane zaštitićemo tržište i obezbediti snabdevenost - rekla je ministarka trgovine.

Podsetila je da su NIS i ministarka eneregetike Zorana Mihajlović potvrdili da derivata ima dovoljno i naglasila da nema razloga za paniku i scene kakve smo videli na benzinskim stanicama. Matićeva je istakla da će tržišna inspekcija i ubuduće odlučno sprečavati svaki pokušaj kršenja propisa i upozorila da oni koji se budu tako ponašali, rizikuju zabranu delatnosti:

- Uredba o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica je već dugo na snazi i važi do maja. Neće biti nikakvih promena. Nema bojazni za snabdevenost našeg tržišta hranom, ima je dovoljno i cene će ostati stabilne.

Ona je navela da su domaći trgovci i u vreme kovid-krize pokazali da naše tržište može da se osloni na njih. Što se tiče turističkog sektora, Matićeva je ocenila da je izuzetno važno da prestanu ratna dejstva u Ukrajini, zato što su gosti iz Rusije prethodnih godina u sve većem broju dolazili u Srbiju:

- Nama je januar krenuo veoma dobro. Imali smo porast dolazaka stranih turista za preko 150, domaćih za više od 50 odsto. Uveliko pripremamo Sajam turizma za kraj marta i nadamo se da će, konačno, Beograd dočekati mnogobrojne goste iz regiona i sveta.

I pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić rekao je za RTS da neće doći do "eksplozije cene goriva" i ukoliko dođe do poskupljenja, to će biti na ograničenom nivou.

- Ukoliko bi došlo do dalje krize, pre svega do eskalacije sukoba u Ukrajini, u tom slučaju bi došlo do daljeg rasta cena pšenice pa bi se naši proizvođači zbog toga možda više orijentisali na međunarodno tržište - rekao je Stanić i napomenuo da bi u tom slučaju država reagovala i uvela mere ograničenja, što se radi i u drugim zemljama.

PUNO SKLADIŠTE U BANATSKOM DVORU

DIREKTOR "Srbijagasa" Dušan Bajatović potvrdio je u subotu da naša zemlja ima dovoljno plavog energenta i da on neće poskupeti do 31. maja. Bajatović je za Prvu TV rekao da će deo razlike u ceni platiti država, a ostatak "Srbijagas", tako da neće biti ugroženi ni građani, ni privreda.

- Skladište u Banatskom Dvoru napunjeno je i u njemu ima 120 miliona metara kubnih gasa u našem delu i 165 miliona u ruskom delu - rekao je Bajatović i dodao da Srbija, uz supstituciju mazuta, ne bi trebalo da ima problema sa gasom do leta.

On je dodao i da već "razmenjujemo dopise sa Gaspromom" što se tiče cene plavog energenta od 1. juna i da će za Srbiju cena biti bar 30 odsto niža od tržišne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili