AMBASADOR SRBIJE U RUMUNIJI: Svi srpski vozači kamiona iz Ukrajine prešli granicu

Tanjug

02. 03. 2022. u 13:42

SVI vozači kamiona iz Srbije prešli su ukrajinsko-rumunsku granicu i uputili se ka Srbiji, izjavio je danas ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i dodao da su neki već stigli na odredište

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У РУМУНИЈИ: Сви српски возачи камиона из Украјине прешли границу

privatna arhiva

Tomašević je rekao da je sinoć ukrajinsko-rumunsku granicu prešlo 11 kamiona sa registarskim oznakama Srbije, a jutros dodatnih 26 kamiona.

- To praktično znači da su svi naši prevoznici odnosno vozači, prešli ukrajinsko-rumunsku granicu i uputili se ka Srbiji. To je ono što je najvažnije imajući u vidu da je taj zastoj jako dugo trajao, da su ušli u šesti dan i da su čekali na carinske procedure", rekao je ambasador za TV Prva, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, ambasada u Bukureštu je apelovala juče na vozače kamiona da budu strpljivi imajući u vidu da carinska procedura neće ići onom brzinom koju mi očekujemo, a da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i drugi nadležni organi učinili sve da se taj zastoj okonča i da kamioni krenu.

Na pitanje da li je bilo problema i provokacija srpskih kamiondžija zbog robe koju su prevozili, ambasador je rekao da ne bi spekulisao o tome da li je u pitanju roba ruskog i beloruskog porekla, jer za to ne postoje dokazi.

- Mi formalno sa ukrajinske strane nikada nismo dobili takvu informaciju, ali ono što je sigurno jeste da se nakon više dana zastoja stvara određena nervoza, a ono što takođe moramo da razumemo jeste da je ratno stanje u Ukrajini i da su granični prelazi bili okupirani i prijemom humanitarne pomoći, tu je bilo i civila i da verovatno nije bilo ni dovoljno ljudstva. Ne bih ulazio u razloge zašto je to dugo trajalo. Neki od mogućih razloga sam naveo - rekao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, predstavnici naše ambasade su sve vreme bili u komunikaciji sa vozačima i Republika Srbija, kao i naša predstavništva, bila je spremna da se razmotre i alternativni načini pomoći vozačima kamiona da se ta kriza dalje prolongirala.

- Ovo je najbolji scenario gde su i oni, kao i roba koju prevoze, nastavili dalje put ka Srbiji. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u ovom procesu - naveo je Tomašević.

Na pitanje o trenutnoj situaciji u Rumuniji u vezi sa izbeglicama iz Ukrajine, Tomašević je rekao da je Rumunija spremno dočekala talas izbeglica, čiji je broj još pre dva dana premašio 100.000.

- U ovom trenutku mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo koji broj se zadržao, jer je to proces koji je u toku, ali svakako je Rumunija u stanju da prihvati više desetina hiljada izbeglica iz Ukrajine i da ih na neko vreme smesti na svojoj teritoriji. Mi ćemo pratiti situaciju iz dana u dan, nadamo se da će se taj talas izbeglica što pre zaustaviti i da će se smiriti situacija na terenu - kazao je ambasador Tomašević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona