UGROŽEN NAŠ IZVOZ U RUSIJU: Privredna komora Srbije o teškoćama u transportu zbog sukoba u Ukrajini

E. B. T.

01. 03. 2022. u 11:00

IZVOZ Srbije na tržišta Ruske Federacije i Ukrajine prošle godine iznosio je milijardu evra, a od toga je 85 odsto išlo za Rusiju. Sada je sve to ugroženo. Treba očekivati da će kriza trajati duže i ukoliko se sukob uskoro okonča. Zato je potrebno brzo razmišljati o alternativnim tržištima za naše proizvođače.

УГРОЖЕН НАШ ИЗВОЗ У РУСИЈУ: Привредна комора Србије о тешкоћама у транспорту због сукоба у Украјини

Foto Tanjug

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, ističući da je potpuno zaustavljen transport kroz Ukrajinu.

- Tržište Rusije postaje sve manje dostupno zbog depresijacije, odnosno pada tržišne vredosti rublje, problema sa osiguranjem izvoza i otežanog transporta - objašnjava Stanić. - Prema ekstremnom scenariju, postoji mogućnost i da se potpuno zatvore granični prelazi između EU i Rusije. Sada se prevoznici upućuju da idu preko Estonije, Letonije, Mađarske.

To je zaobilazni put i potrebno je više goriva, a i neizvesno je da li će se i ta granica zatvoriti. On ukazuje i da su, osim Rusije i tržišta drugih zemalja u okviru Evroazijske ekonomske unije, sa kojom Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini, sve manje dostupna zbog otežanog transporta. Tu spadaju još i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. Sa ovim zemljama Srbija ima manji obim trgovinske saradnje. Privredna komora Srbije saopštila je da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)