SRBIJA NIKADA NEĆE OKRENUTI LEĐA KINESKIM PRIJATELJIMA: Snažna poruka prijateljstva na konferenciji u Beogradu

Tanjug

18. 02. 2022. u 21:19

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović poručio je danas da Srbija nikada neće okrenuti leđa kineskim prijateljima uprkos tome što je stabilna na evropskom putu.

СРБИЈА НИКАДА НЕЋЕ ОКРЕНУТИ ЛЕЂА КИНЕСКИМ ПРИЈАТЕЉИМА: Снажна порука пријатељства на конференцији у Београду

FOTO: Novosti

Na današnjoj konferenciji "Održivost zajedničke budućnosti" u okviru inicijative "Pojas i put", koja je održana u Palati Srbija, Momirović je podsjetio da Vlada Srbije realizuje brojne infrastrukturne projekte sa Kinom, saopštio je Institut za pojas i put.

- Zajednički projekti poput završene deonice auto-puta Miloš Veliki i brza pruga od Beograda do Novog Sada predstavljaju važan preduslov dinamičnog razvoja Srbije, ocijenio je Momirović.

On je napomenuo da Kinu i Srbiju razdvajaju brojne granice, ali su dvije države prevazišle tu udaljenost i postale iskreni prijatelji, što je, kako je ukazao, najbolja osnova za jačanje ekonomske saradnje.

Foto Tanjug

Osim Momirovića, na konferenciji su učestvovali generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović, predstavnici Kine Tian Jišu, Čen Jankin i Luo Guanšeng, kao i eksperti iz Rusije, Italije, Kenije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Malezije, Maroka i Uzbekistana.

Diskutujući o ciljevima održivog razvoja UN do 2030. godine, učesnici skupa su se saglasili da su zajednička vizija svih zemalja članica međusobna saradnja i povezanost na ekonomskom, kulturnom, akademskom i političkom nivou, ključne za rast i razvoj svih nacija.

Glavni organizator današnje konferencije je novoformirani Institut za pojas i put, čiji su osnivači Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu.

Najavljeno je da će se u sastavu ovog instituta naći i veliki broj kompanija i univerziteta iz država članica inicijative "Pojas i put".

BONUS VIDEO: MINISTAR MOMIROVIĆ U ORAŠCU: Imamo sa čim da izađemo pred pretke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOMPANIJA NIS I OVE GODINE NA MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU: Zelena agenda i održivi razvoj u fokusu