MINISTAR MOMIROVIĆ U ORAŠCU: Imamo sa čim da izađemo pred pretke

Novosti onlajn

15. 02. 2022. u 12:26

U KRAGUJEVCU je povodom Dana državnosti govor održao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ У ОРАШЦУ: Имамо са чим да изађемо пред претке

FOTO: Novosti

Poštovani skupe, 

Velika čast mi je ukazana pozivom da govorim na ovom mestu gde je nastala moderna Srbija, gde su udareni temelji slobode, demokratije i parlamentarizma. 

Postoji mnogo razloga što će ime Kragujevca i Šumadije vekovima da odzvanjaju srpskom istorijom, a ono što se desilo na Sretenje 1804. i 1835. ostaće zauvek zapisano zlatnim slovima kao najvažniji događaji u novijoj srpskoj istoriji. 

Prvi srpski ustanak i prvi srpski ustav uzdigli su nas iz tmine srednjeg veka, iz ropstva, iz nezakonja i terora, i osvetlili put ka modernoj Evropi.  

Još kao učenik, a kasnije i student Pravnog fakulteta u Beogradu, dolazili smo na ovo mesto i, verujte mi, ista pitanja koja sam sebi postavljao tada, postavljam ih u sada. 

Prvo pitanje je - Šta bismo radili da smo na njihovom mestu? Da li bismo imali snage da ustanemo protiv tiranije i protiv nepravde? 

Oni narodi koji ne nauče svoju istoriju, prinuđeni su da je ponavljaju. A mi pred sobom imamo velike uzore i velike podvige i ne treba niko sa strane da dođe i da nas uči našoj istoriji i da nam drži predavanja o demokratiji i pravu. Karađorđe i njegovi ustanici su prvi podigli ustanak protiv Turskog carstva i izazvali divljenje cele Evrope.

Jedan od prvih evropskih demokratskih ustava je proglašen pod ovim svodom sa do tada nepoznatim odredbama o neprikosnovenosti ličnosti, pravu na zakonito suđenje i slobodi kretanja. Srbija je pokazala da, i kada je najteže, uvek u sebi nađe snage da krene napred, otrgne se volji velikih i odabere za sebe najbolji put.    

Drugo pitanje, koje postavljam sebi, ali i vama, jeste - Sa čime pred Karađorđa? Sa čime pred Miloša? Šta smo mi uradili da nastavimo njihovo delo? Da li smo potomci dostojni velikih dela naših predaka? 

I baš sada imam pravo da kažem da smo uradili mnogo toga dobroga i da nemamo čega da se sramimo kada bismo izašli pred njihov sud. 

Ojačali smo Srbiju! Zatekli smo je slabašnu i razjedinjenu. Opterećenu stranačkim gloženjima i neodlučnim vođama. Prepustili smo narodu da odluči i narod je govorio. I to ne jednom. Već nekoliko puta na demokratskim izborima, narod je jasno poručio šta hoće - Ujedinjenu i snažnu Srbiju. 

I Srbija je ustala iz pepela. Premrežili smo je najmodernijim putevima i prugama. Obezbedili smo posao i nova radna mesta. Otvorili škole i bolnice.

Pokazali smo da u uslovima svetske zdravstvene i ekonomske krize imamo kapacitet da nadvladamo sve izazove i obezbedimo stabilne državne finansije i stabilan priliv stranih investicija.

Nekada se za ovu državu ratovalo, a sada se za budućnost borimo drugim sredstvima - novim poslovima, novim putevima, čistijim rekama i jezerima, boljim životom i svetom neopterećenim granicama za nova pokolenja.   

Pokazali smo da nemamo čega da se stidimo. Znamo veoma dobro šta se događalo u našoj istoriji i nećemo da na nama i budućim pokolenjima stoji bilo kakav teret. Okrenuli smo se budućnosti i svim onim vrednostima koje su utemeljene i Prvim srpskim ustankom i prvim srpskim ustavom – slobodi, nacionalnoj emancipaciji i izgradnji demokratskih institucija, i nećemo odustati. 

Živela Srbija!

BONUS VIDEO:

MINISTAR MOMIROVIĆ U ORAŠCU: Imamo sa čim da izađemo pred pretke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)