PRVI VOZ KREĆE 15. MARTA: Put do Srpske Atine pola sata (FOTO/VIDEO)

J. Simić

10. 02. 2022. u 13:51

NI kolebljivi vremenski uslovi minulih nedelja nisu uspeli da poremete predviđenu dinamiku završnih radova u izgradnji brze pruge Beograd - Novi Sad, koji predstavljaju prvu i drugu deonicu brze pruge Beograd – Budimpešta. Radilo se po snegu i po kiši kako bi prvi voz protutnjao novim novosadskim kolosecima 15. marta, čime će biti uspostavljen redovan saobraćaj između prestonice Srbije i Srpske Atine.

ПРВИ ВОЗ КРЕЋЕ 15. МАРТА: Пут до Српске Атине пола сата (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Karlić

Do tog svečanog datuma, a do kraja ovog meseca, biće završen podvožnjak u gusto naseljenoj i saobraćajno frekventnoj Kisačkoj ulici u Novom Sadu. Radovi na podvožnjaku dugačkom 41 metar započeti su oktobra prošle godine, a njegova izgradnja omogućiće ujedno i kvalitetniji drumski saobraćaj u ovom delu Novog Sada.

U narednih sedam do 10 dana podvožnjak bi trebalo da bude potpuno završen, a 3. marta i testiran. Preko njega će u nekoliko navrata preći lokomotiva sa kompozicijom natovarenih vagona kako bi se proverilo da li most u potpunosti zadovoljava standarde predviđene za kretanje vozova velikih brzina. Diplomirani inženjer građevine Milan Telebaković nema dilemu - sve će biti urađeno u predviđenom roku.

NOVO LICE ŽELEZNIČKE STANICE

UPOREDO sa radovima na mostu u Kisačkoj ulici teče rekonstrukcija železničke stanice u saobraćajnom središtu grada, na samom početku Bulevara oslobođenja koja je izgrađena 1964.godine.Radovi se odvijaju na prvom peronu, sređuje se stanična zgrada i nastrešnice

kao i severna fasada,a potpuna novinu predstavlja ugradnja liftova. Saobraćaj od Novog sada do Beograda krenuće u prvoj fazi krenuti sa perona 1A.I ovi radovi biće okončani do kraja februara.

- Trenutno se radi spajanje delova konstrukcije sa obalnim stubovima. Predstoji nam i hidroizolacija, kao i deo betonskih radova - kaže inženjer Telebaković, uz naglasak da se uporedo rade skretnice i koloseci.

Kada za 35 dana bude uspostavljen železnički saobraćaj na ovoj deonici, od Beograda do Novog Sada i obrnuto stizaće se za pola sata. Zatim će uslediti treća faza radova na deonici do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije, nadamo se krajem 2024. godine.

Podsetimo, komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad - Subotica - državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra 2018. godine potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i konzorcijum kineskih kompanija "Čajna rejlvej internešenel" (China Railway International) - "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani" (China Communications Construction Company). Ovaj projekat biće finansiran iz kredita koji je dala kineska Eksim banka.

Reč je o najvećem i najznačajnijem investicionom i infrastrukturnom projektu u ovom delu Evrope, koji podrazumeva rekonstrukciju jednokolosečne pruge i izgradnju drugog koloseka, kako bi se formirala savremena dvokolosečna pruga visokih performansi za mešoviti - putnički i teretni saobraćaj i brzinu do 200 kilometara na sat. Ujedno, brza pruga Beograd-Budimpešta je vodeći projekat Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i važan deo kinesko-evropske kopnene i pomorske transportne veze.

Trasa brze pruge od Beograda do državne granice sa Mađarskom, duga ukupno 183 kilometra, podeljena je na tri deonice: Beograd - Stara Pazova, Stara Pazova – Novi Sad i Novi Sad – Subotica - Kelebija. Radovi na njoj počeli su u avgustu 2017. godine izgradnjom najvećih infrastrukturnih objekata na delu između Stare Pazove i Novog Sada - tunela i vijadukta „Čortanovci“.

Do kraja 2024.godine, kako je krajem novembra prošle godine prilikom pokretanja radova na deonici brze pruge Novi Sad – Subotica - Kelebija najavio predsednik Aleksandar Vučić, Srbija će nadamo se do kraja 2024. godine završiti svoj deo pruge do Kelebije u dužini od 108,2 kilometra. Mađarska će svoju deonicu do srpske granice privesti kraju 2025. godine. Od tog datuma pa ubuduće, brzom prugom od Beograda do Budimpešte stizaće se za 125 minuta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna