ZA GARSONJERU U BEOGRADU DVOSOBNI U NIŠU: Najam kvadrata u glavnom gradu gotovo dvostruko skuplji nego pre tri godine

B. Caranović

04. 02. 2022. u 09:37

UPOREDO sa rastom kupoprodajne cene kvadrata stanova u većim gradovima Srbije, sve više novca treba izdvojiti i za zakup nekretnina. Samo od septembra, kada je skok bio očekivan pred školsku i studentsku sezonu, kirija u većim gradovima opet je poskupela za tri do 15 odsto. Najviše u prestonici, gde je zakup za tri godine gotovo udvostručen.

ЗА ГАРСОЊЕРУ У БЕОГРАДУ ДВОСОБНИ У НИШУ: Најам квадрата у главном граду готово двоструко скупљи него пре три године

Podaci iz istraživanja portala 4zida.rs

Mesečna kirija za najmanji stan u Novom Sadu je oko 200 evra, Nišu 180, Kragujevcu oko 140 evra. Kirija za garsonjeru u Beogradu je gotovo 300 evra, što je, prema proceni portala koji se bave zakupom nekretnina, gotovo dvostruki skok u odnosu na godine pre korone.

Prema podacima oglašenih stanova na jednom specijalizovanom portalu, za jednosobne stanove u glavnom gradu u proseku treba izdvojiti 300, dvosobne 450, a trosobne čak 630 evra. Cene najma u Novom Sadu kreću se od 200 za garsonjere, do oko 500 za trosobne stanove. U Nišu su najveći stanovi do 360 evra, a u Kragujevcu oko 200.

I prema oglasima na internetu, prosečne cene garsonjera u Beogradu su do 300 evra, koliko su jednosobni u Novom Sadu, a dvosobni u Kragujevcu. Za jednosobne u prestonici vlasnici su u proseku tražili 400, a za dvosobne do 600 evra. U Nišu se garsonjere kreću do 180 evra, jednosobni do 300 evra, a dvosobni do 350 evra. U Kragujevcu su garsonjere 130 do 200, jednosobni 150 do 300 evra i dvosoban između 250 i 300 evra.

- Koliko je stanarina u glavnom gradu velika najbolje pokazuje primer da je najam garsonjere u Beogradu za dva evra skuplji od zakupa dvosobnog stana u Nišu, a za - 86 evra, do cene mesečnog iznajmljivanja dvosobnog stana u Kragujevcu - kaže Jasmina Gavrilov Dražić iz portala specijalizovanog za oglašavanje nekretnina. - Rast cena pogađa ne samo one koji žive u tim gradovima i iznajmljuju stanove, već i one koji zbog fakulteta ili posla žele da se presele u drugi grad.

Majka studentkinje Ljiljane, Nataša Jovanović iz Aranđelovca kaže za "Novosti" da se uverila u paprenu stanarinu u glavnom gradu. Posle višemesečne potrage jedva je uspela da pronađe odgovarajući stan na Ledinama.

- Sve bolje i bliže loakcije su preskupe, izdaju se svakakve šupe za 200 i 300 evra, a ovaj stan od 80 kvadrata, košta 400 evra mesečno, što će ćerka deliti sa još dve drugarice - kaže Jovanovićeva. - Na to treba dodati i troškove komunalija.

I dalje su najskuplje beogradske opštine Stari grad, Savski venac i Vračar, gde su mesečne kirije za dvosobne stanove premašile 650 evra. Najpovoljniji je smeštaj u perifernim opštinama, pa je u Rakovici i na Čukarici za jednosoban u proseku potrebno 170 i 180 evra, Voždovcu 260, Paliluli 280.

- Dok su cene garsonjere na Savskom vencu više za osam evra nego u Starom gradu, najam dvosobnog stana razlikuje se za čak 167 evra - kaže Gavrilov Dražić. - To je najmanje dvostruko skuplje od istog prostora na Čukarici i u Rakovici.

PRIVREMENI PAD

TOKOM 2020, cene najma su se u jednom trenutku spustile, što je posledica uvođenja vanrednog stanja, pa su se studenti vratili svojim kućama - kaže Gavrilo Dražić. - Najveći rast cena najma desio se u drugoj polovini prošle godine. Prosečna cena najma nameštene garsonjere u Beogradu u trećem kvartalu prošle godine bila je 290 evra, a u četvrtom 350 evra. Cene najma zavise od lokacije, opremljenosti, spratnosti, kvaliteta gradnje i nivoa održavanja zgrade, dela grada i naselja u kojem se nalazi.

LUKSUZNI I 3.000 EVRA

NAJSKUPLjI stanovi za izdavanje u Beogradu su uglavnom oni na Vračaru i u Beogradu na vodi, gde se cene mesečne rente kreću od 600 do 1.000 evra kada su u pitanju stanovi kompletno opremljeni nameštajem i tehnikom - kaže Jelena Davidović sa jednog specijalizovanog sajta. - Cene prelaze i 3.000 evra za luksuzne nekretnine sa obezbeđenjem, garažom, smart sistemima i sadržajima poput saune, bazena ili teretane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima