IZVOZ VREDAN 100 MILIONA €: Prodaja hrane za pse i mačke van zemlje, u odnosu na 2020, povećana za 53 odsto

J. SUBIN

04. 12. 2021. u 10:47

SRBIJA polako postaje lider kada je reč o izvozu hrane za pse i mačke. Samo od početka ove godine, prodaja u inostranstvo povećana je za oko 53,2 odsto, u odnosu na 2020. Očekuje se da će vrednost izvoza premašiti 100 miliona evra. Kada je reč o uvozu, on je za 46 procenata veći nego lane.

ИЗВОЗ ВРЕДАН 100  МИЛИОНА €: Продаја хране за псе и мачке ван земље, у односу на 2020, повећана за 53 одсто

Novosti

Hranu za pse i mačke izvozimo u 44 zemlje, od čega najviše na tržište EU i regiona. U prvih devet meseci prodavali smo ovu robu u Rusiju, Italiju, Tursku, Grčku, Indiju, SAD, Francusku, Izrael, Nemačku, u čitav region, Kanadu, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tanzaniju, Barbados, Japan, Albaniju, Gruziju, Moldaviju...

- Naša zemlja je prepoznatljiva kao dobar proizvođač i to je jedan od glavnih razloga što ove robe ima po čitavom svetu - ispričao nam je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočnih proizvoda u Privrednoj komori Srbije. - Izvozimo gotovu hranu i granule, ali negde idu i poluproizvodi, pa se dalje obrađuju, kao u Češkoj. Usklađeni su sertifikati, dobri su proizvođači i to je pozitivan primer kako može dobro da se radi.

Prema rečima Budimovića, najviše izvozimo u EU i države u regionu. Ova vrsta hrane sve više zauzima prostora i značaja u privredi i ekonomiji. Broj kućnih ljubimaca u svetu je sve veći, gotovo da nema kuće u kojoj neko nema psa ili mačku. Prave se i veganski obroci za pse i mačke.

- Hrana se pravi od druge kategorije klaničnog otpada, jer su životinje mesojedi - govori Budimović. - Ona se posebno priprema, steriliše i obrađuje, pa može sve da ide, bez obzira na to da li je od svinje ili ne. Ima tu i biljnih dodataka, soje, proteinskih hraniva.

Naša zemlja ima vrlo perspektivne i uspešne kompanije, smatra Budimović i dodaje da je ovaj posao sve unosniji iz godine u godinu. Imamo dobru tehnologiju i opremu. U Srbiji trenutno posluje osam kompanija, koje povećavaju kapacitete i proizvodnju kako bi uspele da zadovolje sve zahtevnije tržište. Naročito za onu robu koja ide u EU.

PRODAJEMO I KONCENTRATE

SRBIJA, osim hrane za pse i mačke, izvozi i stočnu hranu, razne smeše, mineralno-vitaminske ili biljne komponente, suncokretovu i sojinu sačmu. Sve su to smeše koje se pre hranjenja životinja mešaju sa kukuruzom, jer se on ne stavlja u njih. Ovu hranu za životinje izvezli smo u BiH, Veliku Britaniju, zemlje EU, Severnu Makedoniju, Kinu, Albaniju i u Peru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PORODIČNI ODMOR U PRAVOM SMISLU: Bazeni, dobra plaža, raznovrsne animacije, ukusna i raznovrsna hrana, šta više poželeti