INOVACIJE REŠAVAJU POSLOVANJE: Na globalnom indeksu inovativnosti naša zemlja najbolja po pitanju kapaciteta

S. B.

05. 11. 2021. u 15:06

DO kraja godine znaćemo koje četiri privredne oblasti u Srbiji imaju najveći inovativni potencijal. Naredni korak biće izbor jedne grane u koju će se najviše isplatiti ulagati.

ИНОВАЦИЈЕ РЕШАВАЈУ ПОСЛОВАЊЕ: На глобалном индексу иновативности наша земља најбоља по питању капацитета

Foto shutterstock

Delatnost zbog koje će i investitori iz regiona dolaziti u našu zemlju. Srbija je u ovoj godini napredovala za osam mesta i nalazi se na 50. mestu od ukupno 132 zemlje na Globalnom indeksu inovativnosti u domenu institucija, humanog kapitala, infrastrukture, tržišnog razvoja i poslovanja.

Kroz projekat "Srbija inovira" traže se inovativna rešenja i radi na povezivanju kompanija, malih i srednjih preduzeća, akademske zajednice, investitora i državnih institucija. Iako napredujemo na putu ka industriji zasnovanoj na znanju, stručnjaci upozoravaju da nas čekaju izazovi. I to već u narednih pet godina.

- Srbija na polju inovacija napreduje jako dobro, ali nedovoljno brzo - kaže Kosta Andrić, direktor ICT haba.

- Kada su u pitanju tehnološki rezultati i primena znanja, takozvani autputi, naša zemlja je u odnosu na prošlu godinu pala za jedno mesto, te se trenutno na Globalnom indeksu inovativnosti nalazi na 57. poziciji. Firme treba da razgovaraju. Mi znamo za preduzeće sa juga Srbije koje uvozi delove iz Mađarske, a na 30 kilometara od njih se prave slični.

Važni su izvori finansiranja, ali i da se uspeh startapa prelije i na druga preduzeća. Sada to nije slučaj.

I inovativna ekonomija, baš kao i sve ostale oblasti, susreće se sa problemom manjka kadrova. Sve je manje radno angažovanih ljudi, pa i stručnih, tako da će cena rada u Srbiji biti sve veća.

SLEDEĆE GODINE KONKURS

TOKOM naredne godine "Srbija inovira" će objaviti konkurs za sve startape, kompanije, univerzitete, za učešće u probnim superklasterima. Superklaster metodologija se pokazala uspešna u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Norveškoj. Pojedinci postaju deo mreže koja je usmerena ka zajedničkom cilju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave