VUČIĆ ZABRINUT: Plašim se energetske krize, biće gora od korone

Tanjug

02. 10. 2021. u 18:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima veliki strah oko energetske krize u Evropi ocenivši da će ona da bude mnogo gora od korona krize.

ВУЧИЋ ЗАБРИНУТ: Плашим се енергетске кризе, биће гора од короне

Foto: Printskrin Prva TV

On je za tv Prva rekao da će ideja o karbon taksama sve da uništi jer na kraju neće biti ni struje ni gasa.

Kako je rekao, to će uticati i na Srbiju koja je liberalizovala tržište struje.

- To je berzanska roba i to i nama pravi velike probleme. Mi možemo da za stanovništvo držimo cenu i da mi plaćamo tu razliku i zato držimo najnižu cenu struje u celoj Evropi i možemo to za domaćinstva, ali ne možemo to za firme, za fabrike. Ako ne možemo to za fabrike, otići će nam Turci iz svih manjih mesta i onda će svi da gledaju da manje dolaze i da traže neke azijske ili afričke zemlje umesto nas - rekao je on.

Prema njegovim rečima trebalo bi što pre da se krene sa novim proizvodnim kapacitetima za strujuju jer imamo dovoljno struje za nas, ali će nas svejedno to pogoditi zbog toga što ne možemo da dajemo struju po četiri pet puta nižoj ceni od berzanske.

- A mi nismo ni krivi ni dužnio, jer je neko imao genijalnu ideju da se zatvori sve na ugalj, sve nuklearke, da se zatvori sve živo, pa nema ni struje ni gasa. Pomislili su da treba da bude samo čist vazduh, i treba da bude, treba da ulažemo u vetar, u solar u sve u voltima, ali ne možete da balansirate energiju i sada ođednom pola Evrope nema struje - rekao je Vučić.

Kako je rekao sa Markom Čadežom i ljudima iz sektora imaće sastanke cele naredne nedelje, kako bi videli na koji način da se najbolje reši taj problem.

- Gasa nema, zastalo malo zbog promena u Severnom toku 2. Srećom pa kroz našu zemlju od juče teče gas, a mi sad sa Rusima moramo da dogovaramo dughoročan ugovor - rekao je predseednik Srbije.

Dodao je da mu je veoma važno da obezbedi energetsku bezbednost, a tek onda će se baviti time šta još može da se učini da se obezbedi i sigurna budućnost u energetskom smislu, ali i hrana i voda.

- Kada to budemo imali onda razmišljate o drugim stvarima, a ne lako ćemo, pošto nam je sada lepo tako će uvek da bude. Mnogo je problema, ali mnogi fantastičnih stvari sam ovde u Dubaiju video, svaki put naučim i gledaćemo šta možemo da primenilmo u Srbiji - rekao je Vučić.

Dodao je i da veruje u snagu države, ali da je bitno da razmišljamo svojom, a ne tuđim glavama.

- Ima da obezbednimo energetsku sigurnost za našu zemlju jer neću da naša deca nemaju grejanje ili struju na zimu, a videćete kakvi će problemi da budu u celom svetu i u evropi i najrazvijenijem delu Azije. Ako budu hteli mi ćemo u jedmnom trenutku da kažemo liberalizovali smo sve ali stop, čuvamo za sebe, to je to baš me briga, pa nek mi se šest meseci žale i pišu pisma ja ću nima šest meseci da odgovaram i to tako ide -  rekao je on.

Zapratite Nportak na Fejsbuku

BONUS VIDEO:

Vučić stigao u paviljon Srbije u Dubaiju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna