MINISTAR MALI: Poseta Merkel velika pobeda Srbije i predsednika Vučića

Novosti online

14. 09. 2021. u 09:18 >> 09:48

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost Jutarnjeg programa na Prvoj televiziji.

МИНИСТАР МАЛИ: Посета Меркел велика победа Србије и председника Вучића

Foto: Printskrin

Ministar Mali govorio je o svim aktuelnim temama.


O poseti Angele Merkel

Ministar se na početku gostovanja osvrnuo na posetu nemačke kancelarke Angele Merkel našoj zemlji.
- Ovo je izuzetno važna poseta nemačke kancelarke, Nemačka je najveća ekonomska sila u Evropskoj uniji. Ovo je velika pobeda i za Srbiju i za predsednika Vučića. Merkel je rekla da je Vučić osoba koja drži svoja obećanja. Srbija je postala faktor mira i stabilnosti. Ono što je meni posebno važno, nama je Nemačka postala najveći spoljnotrgovinski partner. Nemačka je broj jedan, Italija je dva, Kina je tri. Danas preko 72.000 radnika iz Srbije radi u nemačkim kompanijama. Kada imate toliko nemačkih kompanija koje dolaze, to dovoljno govori koliko se Srbija promenila. Nemci kada dođu, oni i ostanu - rekao je ministar.

- U poslednjih 10 godina mi smo uspeli da pet puta povećamo spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom i ove godine ta razmena će dostići šest milijardi evra. Kada je Vučić bio premijer 2014. u nemačkim kompanijama je radilo 17.000 radnika, dok je to sada više od 72.000 radnika - kaže Mali.

Kako je rekao, izgrađeno je apsolutno poverenje u Srbiji i Nemačkoj za saradnju i dolazak investitora i otvaranje fabrka.

- U ekonomiji jednostavno morate da se oslanjate na najveće ekonomske sile u Evropi. Srbija polako postaje lider i po stopama rasta i svim uspesima koje pravimo, pogotovo u poslednje dve godine, a to ne možete da uradite bez da ste faktor mira i stabilnosti u regionu i bez da ste izgradili imidž kredibilnog partnera i bez da ste povoljna i atraktivna destinacija za investicije.


O e-fiskalizaciji

Postojeći sistem fiskalizacije datira iz 2003. godine, istakao je Mali i dodao da Srbija novim modelom fiskalizacije ide u korak sa savremenim trendovima.

- Prelazni period za uvođenje e-fiskalizacije biće, na predlog privrede, šest meseci. Što manje sive ekonomije imamo, to će biti više prostora za povećanje plata i penzija, ali i za sprovođenje velikih projekata - kaže Mali.

Mali se osvrnuo i na činjenicu da se u ovom trenutku u Srbiji gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i da je napravljena treća kovid bolnica u Novom Sadu.

Za uvođenje novog modela fiskalizacije država će dati subvencije.

- Po prodajnom mestu i fiskalnom uređaju po 100 evra - podsetio je ministar.

Kao još jednu važnu karakteristiku novog sistema fiskalizacije istakao je - fleksibilnost.

- Neće više biti starih fiskalnih kasa, moći ćete da, umesto toga, koristite tablet, mobilni telefon... Idemo u korak sa vremenom - rekao je Mali.


O isplati pomoći

- Sledeće srede, 22. septembra, isplatićemo penzionerima 50 evra. Ima ih 1.700.000 u Srbiji. Još jedno veliko hvala našim najstarijim sugrađanima. U novembru idemo sa isplatom još 30 evra, kao i još 20 evra u decembru - rekao je Mali.

- Nama sada krajem septembra ide šesta rata isplate za auto-prevoznike - dodao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove