VEŠTINE 21. VEKA: Karavan “Digitalna ekspedicija“ posetio i Šabac (FOTO)

V. MITRIĆ

11. 09. 2021. u 22:57

KARAVAN digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija” stigao je i do grada na obali Save.

ВЕШТИНЕ 21. ВЕКА: Караван “Дигитална експедиција“ посетио и Шабац (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje i Vršac, a na događaju u Šapcu građani su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima predstavljene su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Prisutnima se obratio Sreten Selaković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- S obzirom na to da živimo u vremenu kada tehnologije napreduju velikom brzinom i imaju uticaj na sve sfere života, neophodno je imati makar osnovna znanja iz ove oblasti, ali i proširivati postojeća. Zato je naš karavan namenjen podjednako kako mladima, tako i starijim generacijama, kako digitalno pismenim, tako i onima kojima do sada ova oblast nije bila dovoljno poznata ili dostupna - rekao je Selaković.

Digitalizacija se u toku pandemije pokazala kao najveća podrška građanima i ovo je idealna prilika da se nauči više o eUpravi i značaju elektronskih servisa. Sada građani imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova.

Karavan je pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost”  - koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion - i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Naredna tri meseca karavan će posetiti još 12 gradova Srbije: Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna