IZ BEOGRADA U DUBAI: Krenite na virtuelno putovanje - Posetite Paviljon Srbije na "EKSPO 2020" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 08. 2021. u 12:37

DANAS, malo više od mesec dana pre početka "EKSPO 2020 Dubai", na kojem se očekuje neverovatnih 25 miliona posetilaca iz celog sveta, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na "EKSPO 2020, Dubai" i Ana Ilić, viša savetnica predsednika Vlade Srbije za kreativne industrije i turizma i zamenica generalne komesarke Srbije za " EKSPO 2020 Dubai" otvorile su prezentacioni centar Paviljona Srbije u "Galeriji Beograd".

ИЗ БЕОГРАДА У ДУБАИ: Крените на виртуелно путовање - Посетите Павиљон Србије на ЕКСПО 2020 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

- Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljanje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika i povezivanja sa poslovnom zajednicom zenalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom. Predstavljanjem na Svetskoj izližbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju - rekla je Matić.

Svetska izložba "EKSPO 2020 Dubai" biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti". Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region) na kojoj ce prisustovati 190 zemalja sveta.
- Kroz celivit biznis, ali i naučni, umetnički i zabavni program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, kreativaca i inovatora, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zasto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizacije, kao i zbog čega su pijedini svetski mediji Beograd proglasili za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu - rekla je Ilić.
U Galeriji Beograd svi posetioci će moći da prošetaju Paviljonom Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi i to virtuelnim putem uz pomoću VR tehnologije, a to je prva uradila ministarka Matić.
Paviljon Srbije, površine 2.000m2, nalazi se u tematskom delu "Mobilnost".
Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, povezuje zaostavštinu 7.000 godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu našeg nastupa na predstojećoj iložbi.
Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podele između fizičkog i digitalnog sveta.
Virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti.
Posetioci postaju digitalna bića – avatari, koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak.
Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa 7.000 godina starom revolucionarnom i inovativnom Vinčanskom kulturom, kao i srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Miahjla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom šest meseci trajanja Ekspo-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!