ŠEĆERU TREBA CARINA: Proizvođači u Srbiji ugroženi hiperprodukcijom u EU

S. B.

18. 06. 2021. u 19:52

VELIKA porizvodnja šećera u Evropskoj uniji utiče na srpske proizvođače. Od ukidanja poljoprivrednih kvota na šećer u EU,došlo je do hiperprodukcije ove strateški važne prehrambene sirovine u zemljama članicama, čulo se na promociji studije "Sektorska analiza grane šećera u Srbiji" koju je izradio Ekonomski fakultet u Beogradu.

ШЕЋЕРУ ТРЕБА ЦАРИНА: Произвођачи у Србији угрожени хиперпродукцијом у ЕУ

Fabrika šećera/ Foto:APR

Predstavnici kompanija i resornih ministarstava razgovarali su danas o modelima kako da se sektor industrije šećera u narednom periodu unapredi.

- Velike količine šećera dovele su do pada cene gotovog proizvoda što je u velikoj meri uticalo i na poziciju ne samo naše industrije već i u okruženju - Aleksandra Bogunovića, sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS. - Preporuke su da se zadrži postojeća carinska stope na uvoz šećera, da se omogući dugoročni zakup državnog zemljišta, a kao jedna od indirektnih mera predlaže se podrška proizvođačima pri izgradnji sistema za navodnjavanje površina pod šećernom repom.

Takođe, proizvođačima šećerne repe bi pomogle direktno ciljane subvencije, rešavanje pitanja u domenu primene posebnih pesticida i formiranje fonda podrške kako bi mogli da ispune uslove iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna