SRBIJA NA ZELENOM PUTU: Država počinje više da ulaže u zaštitu voda i vazduha

S.B.

26. 05. 2021. u 14:17

DO kraja godine Srbija će početi izgardnju postrojenja za tretman otpadnih voda u 28 gradova i opština. Procenjuje se da je, samo da bismo u upravnjanju vodama sustigli evropski standard, potrebno da uložimo šest milijardi evra.

СРБИЈА НА ЗЕЛЕНОМ ПУТУ: Држава почиње више да улаже у заштиту вода и ваздуха

Foto: Tanjug

Istovremeno Vlada, kako je najavila premijerka Ana Brnabić na konferenciji "Zelena industrijska politika", radi i na unapređenju kvaliteta vazduha. UZ podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, počinje zamena energenata u sistemimaa centralnog grejanja koja još koriste ona fosilnog porekla.

- Tri su ključna prioriteta ove Vlade - istakla je Ana Brnabić. - To je zaštita kvaliteta vazduha, tretman otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Tu vidimo najveće posledice neinvestiranja i zato je važno da Vlada radi u partnerstvu sa evropskim organizacijama da bismo postigli rezultate koliko može brže. A potrebne su decenije da bi se videli rezultati. Ići ćemo u projekte unapređenja kvaliteta vazduha u gradovima i opštinama u kojima je najugroženiji zbog fosilnih goriva. Radi se na zameni u Kragujevcu, a biće zamenjeni i u Kosjeriću i Valjevu.

Prošle godine je usvojena Zelena agenda i za Zapdni Balkan, koja je nastavak evropskog zelenog dogovora. Evropi je cilj da za 30 godina postane klimatski neutralna. Taj zadatak je i pred Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!