DOGOVARAJU POSLOVE OD AMERIKE DO KINE: Srpske kompanije nastupaju na svetskim sajmovima

V. N.

01. 07. 2022. u 07:00

MERE uvedene zbog pandemije korona virusa širom sveta popuštaju pa se ponovo organizuje sve više sajamskih manifestacija na kojima učestvuju i kompanije iz Srbije. U narednim mesecima domaće firme predstaviće svoju ponudu na sajmovima u Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Americi, Kini...

ДОГОВАРАЈУ ПОСЛОВЕ ОД АМЕРИКЕ ДО КИНЕ: Српске компаније наступају на светским сајмовима

Odličan nastup naših privrednika na sajmu PLMA u Amsterdamu, Foto PKS

Koliko je za privredu značajno da se obnove stare i uspostave nove poslovne veze, najbolje govore podaci da je na dva međunarodna sajma, krajem maja i početkom juna, PLMA u Holandiji i „Hannover Messe“ u Nemačkoj, 38 srpskih preduzeća ostvarilo više od 1.300 biznis kontakata, na licu mesta je potpisano pet predugovora vrednih više od 1,1 milion evra, dok procenjena vrednost dogovorenih izvoznih poslova na oba sajma premašuje osam miliona evra.

Prema podacima koje su kompanije učesnice sajma robnih marki PLMA u Amsterdamu dostavile Privrednoj komori Srbije, tokom nastupa na ovoj manifestaciji u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, firme su imale više od hiljadu poslovnih kontakata, procenjena vrednost izvoznih poslova iznosi 7,3 miliona evra, a potpisano je pet predugovora vrednih 1,15 miliona evra. Na ovogodišnjem sajmu bilo je 2.500 izlagača, a 50 zemalja imalo je svoje nacionalne štandove. Iz Srbije je učestvovalo 28 preduzeća.

Deset kompanija iz naše zemlje nastupilo je i na Međunarodnom sajmu industrije i tehnike u Hanoveru, krajem maja i početkom juna. Zabeleženo je više od 300 poslovnih kontakata domaćih firmi sa potencijalnim ino-partnerima, a procenjena vrednost izvoznih poslova, na osnovu podataka koje su preduzeća dostavila, iznosi 855.000 evra.

U narednim mesecima, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, naši privrednici imaće priliku da predstave svoju ponudu širom planete.

Dogovorili nove poslove, Foto PKS

Najveći sajam organske hrane

PKS i RAS u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom za organsku proizvodnju „Serbia organica“ organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na međunarodnom sajmu organske hrane „BIOFACH“ 2022, u Nirnbergu, Nemačka, od 26. do 29. jula. U  2020. godini na sajmu je bilo prisutno preko 3.500 izlagača iz 100 zemalja, a obišlo ga je više od 50.000 posetilaca iz 130 zemalja sveta.

Naši privrednici na sajmu „Hannover Messe“ u Nemačkoj, Foto PKS

Kina očekuje naše kompanije

RAZVOJNA agencija Srbije i Privredna komora Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru Nacionalnog štanda Srbije na predstojećem 5. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu “China International Import Expo” koji će se održati u Šangaju  od 5. do 10. novembra. Od ovog sajma se očekuje da bude platforma na kojoj bi zemlje učesnice predstavile svoje ekonomske potencijale i dobile priliku da ostvare kontakte sa kineskim partnerima. Očekuje se učešće predstavnika više od 100 zemalja i regiona, kao i 150.000 profesionalnih kupaca iz Kine i drugih država. Srbija će se predstaviti sa Nacionalnim štandom u hali za prehrambenu industriju.

Premijera domaćeg agrara u Čikagu

PRIVREDNA komora Srbije i Razvojna agencija Srbije po prvi put organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na međunarodnom sajmu robnih marki „PLMA CHICAGO“ koji se održava u Čikagu, SAD, od 13. do 15. novembra.

Ovaj sajam duže od 30 godina predstavlja vodeće mesto na kome se susreću proizvođači sa predstavnicima najvećih maloprodajnih lanaca na području Severne Amerike. U 2019. godini na sajmu je učestvovalo više od 1.500 izlagača iz 40 zemalja, od čega se 25 zemalja predstavilo sa nacionalnim štandovima.

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković, predstavnici IK Hanovera Gerhard Operman i Maike Bilfelt, Foto PKS

Uspešan nastup na sajmu „ProWein“

Nedavno su proizvođača vina i rakije iz naše zemlje imali uspešan nastup na Međunarodnom sajmu vina i alkoholnog pića „ProWein“ u Diseldorfu. Takođe, kompanije iz Srbije učestvovale su i na Međunarodnom sajmu robnih marki „Hannover Messe 2022“ u Nemačkoj nakon dve godine pauze ove sajamske manifestacije zbog pandemije Kovid-19.

* * * * * * *

Dva štanda za domaće firme

SRPSKE kompanije nastupiće od 15. do 19. oktobra u Parizu na vodećem međunarodnom sajmu prehrambene industrije na tržištu Francuske i Evropske Unije - SIAL. Srbija će se na sajmu predstaviti sa dva štanda u dve hale.

* * * * * * *

Voćna atrakcija

NA međunarodnom sajmu proizvođača voća i povrća „Fruit attraction“ u Madridu, Španija, PKS i RAS po prvi put organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije. Sajam se održava od 4. do 6. oktobra. Ove godine okupiće 1.800 izlagača i 90.000 poslovnih ljudi iz 130 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!