DO VIDOVDANA SVAKI DRUGI REVAKCINISAN: U narednih 38 dana drugu dozu trebalo bi da primi još milion stanovnika

B. RADIVOJEVIĆ

21. 05. 2021. u 06:40

BROJ obolelih od kovida 19 i juče je dodatno opao, ali se sa 550 novoinficiranih za poslednja 24 sata, još nismo dovoljno primakli cilju - ispod 100 novoinficiranih dnevno. Zato je potrebna brža i masovnija imunizacija.

ДО ВИДОВДАНА СВАКИ ДРУГИ РЕВАКЦИНИСАН: У наредних 38 дана другу дозу требало би да прими још милион становника

Foto: Tanjug

Kako je juče najavila premijerka Ana Brnabić, biće pokrenuta ciljana kampanja, i to za imunizaciju mladih od 16 do 26 godina. Sada se dnevno vakciniše oko 25.000 ljudi, a i Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da bi bilo poželjno da ih je više. Projekcija je, ipak, da je realno očekivati da do kraja juna imamo oko 2,8 miliona osoba, odnosno 50 odsto stanovništva, koje su primile obe doze vakcine.

U Srbiji je do sada prvu dozu primilo 2.338.000 punoletnih, a obe doze - 1.842.000.

- Realno je da do Vidovdana dostignemo 50 odsto revakcinisanih punoletnih građana - kaže Đerlek.

Do tad je ostalo još 38 dana. U sredu je, recimo, vakcinisano 30.000 ljudi, ali odziv nije svakog dana takav, i trebalo bi da se poveća, smatraju epidemiolozi.

CEPIVO SA "TORLAKA" ZA 15 DANA

PRVE doze "sputnjika V" iz "Torlaka", koji prošao probni test ruskog Instituta "Gamaleja" i dobio dozvolu da proizvodi ovu vakcinu, mogu se očekivati već za 15 do 20 dana, najavio je ministar Nenad Popović. On kaže da bi za početak na "Torlaku" trebalo da se proizvede oko 100.000 vakcina. Doktor Mirsad Đerlek rekao je juče da je to ohrabrujuća vest, ali da ne stajemo samo na osvajanju proizvodnje "sputnjika V":

- Spremamo i drugu fabriku sa "Sinofarmom", a postoji mogućnost da se pravi i treća fabrika za vakcine - rekao je Đerlek.

- Nismo zadovoljni brojem mladih, a očekujemo da se i tinejdžeri od 16 do 17 godina vakcinišu, jer je to preporučio i Nacionalni komitet za imunizaciju - kaže dr Đerlek. - Trebalo bi naći nove modele stimulacije i promocije vakcinacije. Na primer, posle prve vakcinacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u jednom danu vakcinisano je oko 80.000 građana. Kod nas kratko traju euforije, najviše 10 dana posle vakcinacije predsednika ili javnih ličnosti, a onda se ponovo uspavamo.

SVADBE BEZ KOLA i ČESTITANjA

JOŠ nije poznat definitivni datum od kojeg će biti dozvoljene svadbe, mature i druge proslave, s tim što 21. jun važi samo kao uslovni rok, pod uslovom da se do tada vakciniše 50 odsto odraslih, i ako broj novoinficiranih na dnevnom nivou padne ispod 100. Uprkos tome, proslave venčanja već se zakazuju. Veselja će, i kada budu dozvoljena, svakako morati da se prilagode uslovima epidemije.

Po predlogu koji su pripremili Grad Beograd, Zavod za javno zdravlje i Privredna komora Srbije svadbe će se organizovati bez mladenačkog prvog plesa i igre uopšte, bez grljenja, ljubljenja i čestitanja, a između muzike i publike moraće da bude pleksiglas. Takođe, domaćini će možda morati da se obavežu da spiskove gostiju čuvaju narednih 30 dana, dok bi redari na svadbi, koji bi kontrolisali poštovanje mera, mogli da "idu" u paketu uz ponudu menija od ugostitelja, koji će biti zaduženi i za razmak među stolovima od dva metra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je početak targetirane kampanja za vakcinaciju mladih od 16 do 25 godina.

- Procenat vakcinisanih u toj populaciji je problematičan - rekla je premijerka. - Pokrećemo kampanju, a ja ću nastaviti da obilazim Srbiju i da molim i apelujem na ljude da se vakcinišu, jer je to jedini način da nastavimo sa normalnim životom. Dobro je što je u populacija iznad 64 godine skoro u potpunosti zaštićena vakcinama.

Premijerka kaže da odziv za imunizaciju generalno nije loš i da sada iznosi približno 44 odsto.

- Tu se značajno ne menjaju stvari, one lokalne samouprave koje su dobre i dalje su dobre - kazala je Brnabićeva. - U nekim beogradskim opštinama uskoro će biti 70 odsto vakcinisanih od ukupne punoletne populacije. Najslabiji odaziv je u Tutinu, koji još nije došao na 10 odsto. Loše stanje je i u Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici, Rači, Ražnju, Sjenici, Ubu, Ljigu.

Na virus korona se još testira veliki broj građana, za poslednja 24 sata bilo ih je 10.062. Od posledica kovida preminulo je 14 obolelih, a na respiratorima je 70 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024