ZABORAVLJENI NAŠI VELIKANI: Staro smederevsko groblje počivalište ministara, diplomata, poslanika, sudija, predsednika opština

Jelena ILIĆ

16. 05. 2021. u 12:05

STARO smederevsko groblje je kulturno-istorijski kompleks, a formirano je skoro pre dva veka. Ovde, uglavnom zaboravljeni, počivaju viđeni Srbi - ministri, poslanici, diplomate.

ЗАБОРАВЉЕНИ НАШИ ВЕЛИКАНИ: Старо смедеревско гробље почивалиште министара, дипломата, посланика, судија, председника општина

Foto Nenad Živanović

Među njima su, pored ostalih, otac srpskog novinarstva Dimitrije Davidović, nekadašnji srpski ministar finansija Ćir Anta Protić, ministar pravde u Kraljevini Srbiji Pera Maksimović.

Dimitrije Davidović, Foto Arhiva

Tokom Drugog svetskog rata ovde su sahranjeni narodni heroji Ivan Stefanović Srba, Jovan Krajišnik, Nikola Krga i Jovan Janićijević. Mogu se naći i neka vredna vajarska ostvarenja, među kojima se izdvaja skulptura Antuna Augustinčića pod nazivom "Nesrećnoj Jasmini."

Foto Nenad Živanović

Groblje je smešteno na uzvišenju Redut, danas poznatijem kao Karađorđevo brdo. Nema preciznih podataka o prvim sahranama, ali se pouzdano zna da najstariji nadgrobni spomenici datiraju iz 1828. godine. Njih su sredinom 20. veka kamenoresci preradili.

Foto Nenad Živanović

Danas, ovde ima tek nekoliko nadgrobnih spomenika starijih od sredine 19. veka. Među najstarijim je tanak usađenik u obliku krsta Marka Jakovljevića Mutavdžije iz 1836. godine.

Na Starom groblju sahranjeni su brojni trgovci, sveštenici, lekari, sudije, predsednici opštine.

KAPELA DINA MANČIĆA

Krajem 19. veka nad grobom smederevskog dobrotvora Dimitrija Dina Mančića (1827-1882) podignuta je porodična kapela prema projektu poznatog arhitekte Aleksandra Bugarskog. Posle decenija propadanja, Grad je prošle godine platio njeno kompletno rekonstruisanje.

ZAVETI Restaurirana kapela Dina Mančića i crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz 15. veka, Foto Nenad Živanović

MNOGI ne znaju da ovde počivaju ličnosti koje su odigrale značajnu ulogu u razvoju srpskog društva.

Foto Nenad Živanović

Tako je ovde sahranjen Dimitrije Davidović (1789-1838), otac srpskog novinarstva, urednik "Novina serbskih" koje su izlazile u Beču od 1813. do 1822. godine, a zatim kao prve novine u Kneževini Srbiji od 1834. godine, pisac prvog srpskog ustava iz 1835. i prvi ministar unutrašnjih poslova. Davidović je do 1835. bio sekretar kneza Miloša, kada pada u nemilost i biva proteran u Smederevo, gde je preminuo u 49. godini. Po njegovoj želji, grob je skromno obeležen pločom od belog studeničkog mermera na kojoj je uklesan epitaf "Dimitrije Davidović sav Srbin".

Tu je i porodična grobnica dobrotvora, narodnog poslanika i diplomate Vladimira M. Ljotića (1846-1912), sekretara kneza Aleksandra Karađorđevića i člana delegacije koja je 1904. iz Ženeve dovela na presto Petra Karađorđevića. Jedno vreme bio je konzul u Solunu, predsednik opštine i jedan od osnivača zemljoradničkih zadruga.

NA padinama Karađorđevog brda počiva i Ćir Anta Protić (1787-1854), memoarista, državni savetnik i ministar finansija, koji je bio u pratnji kneginje Ljubice kada je 1839. godine putovala u Vlašku da obavesti sina Mihaila Obrenovića o stupanju na kneževski presto.

Takođe, tu je i grob Tatarina Jovanče Spasića, poverenika kneza Miloša i Pere Maksimovića, ministra pravde u Kraljevini Srbiji.

Grobnice iz 15. veka

Kompleks Starog groblja formiran je oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz 15. veka, koja je spomenik kulture od velikog značaja. Prilikom arheoloških iskopavanja u unutrašnjosti hrama, otkriveno je trinaest grobova iz 15. i 17. veka, dok su u podu crkve, otkriveni nadgrobni spomenici iz 18. i 19. veka. Na groblju je i Spomen kosturnica žrtvama eksplozije nemačke municije u Smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. godine.

Ovde je večna kuća Milutina N. Banića (1817-18769), prvog dobrotvora i prote smederevskog.

Foto Nenad Živanović

Epitaf na nadgrobnom spomeniku podseća i da je bio redovni član Apelacione konzistorije, narodni poslanik i član kneževe delegacije koja je putovala u Carigarad 1866. godine prilikom preuzimanja gradova od Turaka. U opštini smederevskoj osnovao je prvi fond sa bogatim novčanim ulogom za sirotinju.

NA Starom groblju su večne kuće viđenih Smederevaca: Stevana Kuzmanovića - Kršljanina (1828-1888), dobrotvora i zadužbinara, Janaćija Konstantinovića - Džandara (1828-1916), industrijalca, predsednika opštine, poslanika čija je zasluga izgradnja smederevskog pristaništa, tada najsavremenijeg u Srbiji, potom Petra Nešića (1825-1888), pionira u razvoju srpske industrije. Tu su i grobnice Gavrila Gaje Đorića (1861-1931), vinogradara koji je izlagao na svetskim sajmovima, Ljuba Vidakovića zvanog Bog (1880-1964), dugogodišnjeg predsednika opštine i senatora, dr Dušana Stojimirovića (1870-1956), upravnika Duševne bolnice u Beogradu...

Na Starom groblju ima 447 grobnica i 1.886 grobnih mesta. Za više od 500 grobnih mesta brine se grad, jer potomaka sahranjenih nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!