NADJAČAŠ MIŠIĆIMA, ALI POBEDIŠ GLAVOM: U srcu Tamnave se okupilo 150 najsnažnijih žena i muškaraca Srbije na šampionatu u obaranju ruke

Branko PUZOVIĆ

20. 04. 2021. u 09:32

Valjevcu Ivanu Veseliću retko ko bi izašao na megdan! Jer, Ivan je apsolutni pobednik 11. državnog prvenstva Srbije u sportskom obaranju ruke, koje je u nedelju održano na Ubu.

НАДЈАЧАШ МИШИЋИМА, АЛИ ПОБЕДИШ ГЛАВОМ: У срцу Тамнаве се окупило 150 најснажнијих жена и мушкараца Србије на шампионату у обарању руке

Foto B. Puzović

U sportskoj hali, u centru Tamnave, više od 150 takmičara odmerilo je snagu u obaranju ruke, u nekoliko kategorija. Pobednici će biti članovi reprezentacije Srbije u ovom sportu na predstojećem Evropskom u Litvaniji i Svetskom prvenstvu u Gruziji.

- Postao sam apsolutni pobednik u obaranju leve i desne ruke, u kategoriji do 110 kilograma i veoma sam ponosan što sam trijumfovao i što sam i svom klubu "Dušan Silni" iz Valjeva doneo ovo priznanje - kaže Ivan Veselić, koji se, inače, bavi poljoprivredom. - Konkurencija je bila veoma jaka, jer se prošle godine nismo takmičili zbog epidemije korone. Do titule apsolutnog pobednika eliminisao sam, ukupno, dvadesetak rivala, takođe izuzetnih sportista.

Prvo takmičenje u obaranju ruke na svetu organizovano je 1952. godine, u Kaliforniji, a ubrzo se proširilo u ostale države SAD. Prvo Svetsko prvenstvo bilo je 1979. u Kanadi, a Evropsko 1990. godine u Švajcarskoj. Od tada se praktično redovno održavaju najveća svetska takmičenja u ovom sportu.

Ivan Veselić / Foto B. Puzović

- Sportsko obaranje ruke u Srbiji organizovano postoji već deceniju, a popularnost ovog sporta kod nas brzo raste, do sada ima petnaestak registrovanih klubova - kaže Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke. - Prošle godine postali smo članovi Sportskog saveza Srbije. U ovom sportu najvažniji je efekat poluge. Pri obaranju ruke, stvaraju se različite vrste poluga, koje takmičaru pomažu da lakše pobedi. Uz to, bitna je i psihološka priprema i mentalna snaga, jer su rivali, praktično, oči u oči.

Biljana Erić iz Trstenika pobednica je u ženskoj kategoriji obaranja leve ruke. Ovim sportom, kaže, bavi se pet godina, inače je mašinski inženjer konstruktor u Namenskoj industriji. Članica je Kluba HOOK iz Trstenika, apsolutni je šampion Srbije u sportskom obaranju ruke i pauer-liftingu. Njene vitrine krasi više od 50 medalja i pehara sa raznih svetskih, evropskih i domaćih takmičenja.

 

Nina Pantović / Foto B. Puzović

- Mnogi misle da je obaranje ruke isključivo muški sport, ali su u velikoj zabludi - kaže Biljana Erić. - Ne odlučuje samo sirova snaga, već i tehnika i taktika. Meč uglavnom traje nekoliko sekundi, za to vreme treba da se slože sve kockice pobedničkog mozaika. Mnoge žene poslednjih godina odlučuju da se bave ovim sportom, i to vrlo uspešno.

Nina Pantović, iz kluba "Vitez" iz Novog Sada, koji ima 15 članova, trijumfovala je u obaranju desne ruke. Raduje se, kaže, što će na predstojećim međunarodnim takmičenjima predstavljati Srbiju.

- Ranije sam trenirala rukomet, pa sam se zainteresovala za sportsko obaranje ruke i u njemu se potpuno pronašla - kaže Nina. - Bila sam i ranije državni prvak u obaranju levom i desnom rukom, a najnovija titula mnogo mi je draga, jer je konkurencija na takmičenju na Ubu bila zaista paklena, što to je bio dodatni motiv. Jeste ovo sport mišića i snage, ali ništa bez glave i pameti.

REKORDNIH 150 TAKMIČARA

- Ovaj sport, koji postoji hiljadama godina, stiče sve veću popularnost i u Srbiji, jer svi vole da vide snagu, jačinu - kaže Željko Gordić iz kluba Power iz Šapca. - Uostalom, nekada su se činovi u vojsci određivali pobedama u obaranju ruke. U protekle tri godine, maltene je dupliran broj takmičara u Srbiji. Na turniru na Ubu, bilo je oko 150 prijavljenih, što je dosadašnji rekord. Mladi se sve više interesuju za sportsko obaranje ruke, a među njima najuspešniji je svakako Miljan Đorđević iz Trstenika, koji je juniorski vicešampion sveta. Ima veoma mnogo mladih talenata i još veći uspesi srpskog sportskog obaranja ruke su zagarantovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024