MAJKA ZARAZILA BEBU U TRUDNOĆI: Novorođenče iz Kragujevca priključeno na respirator - Lekari ističu da je to najteži zabeleženi slučaj

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 16:16

LEKARI kragujevačke Klinike za neonatologiju bore se za život novorođenčeta koje je na svet došlo pre sedam dana, zaraženo koronom.

МАЈКА ЗАРАЗИЛА БЕБУ У ТРУДНОЋИ: Новорођенче из Крагујевца прикључено на респиратор - Лекари истичу да је то најтежи забележени случај

Foto: Depositphotos

To je prva beba u ovom delu Srbije koja je priključena na respirator.

Prema rečima načelnice Klinike za neonatologiju dr Dragane Ristić, porodilja, majka deteta, je iz Trstenika, a porodila se u Kraljevu. Nije znala da je zaražena, jer bila asimptomatski nosilac virusa.

- Koronu je prenela bebi u trudnoći, verovatno preko placente. Odmah nakon rođenja, beba je u prvih tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao covid. Prvog dana je dete prebačeno kod nas, u Kragujevački klinički centar, gde je potvđen i PCR test.

Novorođenče je na respiratoru, na veštačkim plućima. Još uvek nije u stabilnom stanju, životno je ugroženo, jer ima komplikacije kovida koje postoje. Ima zapaljenjske parametre koji govore da je u Citokinskoj oluji, koja može da bude fatalna, kaže dr Ristić.

Ovo je, prema rečima lekara, najteži do sada slučaj kovida kod dece u ovom delu Srbije.

Do sada su deca, koja su bila zaražena, imala lakše simptome - temperaturu, curenje nosa ili retko lakši oblik upale pluća.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo