"KO SE NE VAKCINIŠE, NE DOBIJA HLEB": Ovako se Srbija borila protiv strašne epidemije tifusa (FOTO)

Novosti online

04. 04. 2021. u 10:08

DOK je u Srbiji u jeku imunizacija protiv virusa korona, kako bi se zaštitilo zdravlje i sačuvali životi, mnogi negoduju što suzbijanje virusa podrazumeva zatvaranje kafića i restorana.

КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ, НЕ ДОБИЈА ХЛЕБ: Овако се Србија борила против страшне епидемије тифуса (ФОТО)

Foto unicef.org

Ipak, ako je sudeći prema fotografiji koja je osvanula na društvenim mrežama, čini se da ove, nove mere i nisu toliko rigorozne. Fotografija isečka iz novina vezana za vest o vakcinaciji protiv tifusa koji je harao Srbijom 1914. i 1915. godine, mnoge je dobro zabavila, neke nasmejala, ali i zabrinula.

Radi se o vesti od 11. oktobra 1914. u kojoj se navodi da je obavljena obavezna vakcinacija, ali i pod kojim uslovima.

- Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola od pet do četrdeset pet godina starosti, obavljeno je u Ćupriji, zbog pojave tifusa. Opština je putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja, pa je rešila da se ni jednom domaćinstvu ne izdaje hleb, ako kupovna knjižica nije overena - navodi se u novinama.

Epidemija tifusa bila je jedna od najtežih na našim prostorima i zajedno sa ratom odnela je veliki broj ljudskih života i tada je, kao i danas vakcinacija bila glavna tema u Srbiji, ali i razlog zbog kojeg se ove bolesti gotovo više niko ni ne seća.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo