ZNAČAJAN BROJ DECE SA POSTKOVID KOMPLIKACIJAMA U TIRŠOVOJ: Doktorka Rsovac upozorava - Reakcija organizma izgleda kao septični šok!

Novosti onlajn

01. 04. 2021. u 20:22

NAČELNICA Intenzivne nege Univerzitetske dečije klinike Tiršova dr Snežana Rsovac ističe da ustanova od početka epidemije nesmetano radi sve uobičajene dijagnostičke i terapijske procedure za decu koja nemaju kovid infekciju, niti su supektna.

ЗНАЧАЈАН БРОЈ ДЕЦЕ СА ПОСТКОВИД КОМПЛИКАЦИЈАМА У ТИРШОВОЈ: Докторка Рсовац упозорава - Реакција организма изгледа као септични шок!

Foto: Printscreen/TV Vesti

- Predodređeni smo da primamo najteže pacijente koji imaju kovid infekciju ili postkovid komplikacije, koji moraju da se operišu ili imaju onkološku terapiju i za njih smo odvojili celo jedno krilo zgrade - rekla je Rsovac za TV Vesti i istakla da se vodi računa da nema ukrštanja crvene i zelene zone.

Govoreći o deci koja traže pomoć zbog kovid infekcije, ona je navela da se klinička slika razlikuje od slučaja do slučaja:

- Klinička slika je različita, najčešće je temperatura u pitanju, deca povraćaju ili imaju dijareju, mogu da kašlju, neka imaju i poremećaj i u srčanoj funckiji, funkciji rada jetre, bubrega...To jako malo procenat.

- Postoji porast inficirane dece u poslednjih mesec, mesec i po dana. Najverovatniji razlog je mutirani, bitanski soj virusa koji je dokazano preuzeo primat u našoj populaciji. Deca do treće, četvrte godine retko imaju težu kliničku sliku, kao i novorođenčad. Transimisija tokom trudnoće kroz posteljicu do sada nije kod nas potvrđena. Najviše simptome ispoljavaju deca u predškolskom i školskom uzrastu i tu imamo značajan porast obolelih - navela je Rsovac.

Kako je dodala, deca se brže oporavljaju, a dešava se da imaju blagu formu, a da posle par nedelja razviju postkovid komplikaciju PIMS ili MISC inflamatporni nekontrolisani odgovor celog organizma, koji izgleda kao septični šok.

U prethodna dva meseca je bilo, navela je Rsovac, takvih 40 slučajeva.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!