KOVID PASOŠI I ZA GRAĐANE SRBIJE? Evo šta o tome kažu iz Brisela

Tanjug

29. 03. 2021. u 14:58

EU planira da od juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata ili kovid pasoša, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela, u cilju relakasacije putovanja unutar EU.

КОВИД ПАСОШИ И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ? Ево шта о томе кажу из Брисела

Foto AP

U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemlja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokumet, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutra EU u toku pandemije.

- Trenutno su sva neesencijalna putovanja u EU privremeno zabranjena za većinu građane trećih zemlja. Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zeleni digitalni sertifikat tako što će ga zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalni sertifikat - objasnio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

On naglašava da će uskoro postojati i "druga opcija", po kojoj će građanima trećih zemlja moći da se priznaju sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU.

- Time će se praktično sertifikati trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalni zeleni sertifikati izdati u EU - kazao je Vigand.

Kada je reč o priznavanju vakcina, u EK naglašavaju da će se unutar EU izdavati digitalni sertifikati "za sve primljene vakcine protiv Kovid-19 bez obzira da li su odborene od strane Evropske agencije za lekove ili ih je odbrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou".

- Kada je u pitanju priznavanje vakcina, kako bi se izbegle restrikcije na putovanja, mere karantina ili testiranja, zemlje članica će biti u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine - objašnjavaju u Evropskoj komisiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!