IBRAHIM, BERSIM I BEHLJULJ SU DALI ŽIVOTE ZA SRBIJU: Čuvajmo uspomenu na hrabre Gorance koji su nas branili od terorista i agresora

Novosti online

24. 03. 2021. u 18:02

TAČNO 22 godine danas su prošle od NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, u kojoj je za 78 dana vazdušnih napada, poginulo više od 3.500 ljudi, a povređeno više od 12.000 ljudi.

ИБРАХИМ, БЕРСИМ И БЕХЉУЉ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ ЗА СРБИЈУ: Чувајмо успомену на храбре Горанце који су нас бранили од терориста и агресора

Foto: Printscreen

Među herojima koji su hrabro branili otadžbinu od NATO agresora bili su i Goranci. Imena trojice mladića - Bersima Kasemovića, Ibrahima Madžunija, i Behljulja Usenija nikada ne smemo zaboraviti.

Foto: Printscreen

Naslov

Behljulj Useni (03.06.1972 - 15.04.1999) bio je podoficir vojske Jugoslavije. Sa činom starijeg vodnika dao je život na karauli "Milomir Stojanović" spasavajući ranjene vojnike posle borbenih dejstava i preleta NATO helikiptera, tipa "apač". Iz sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Ibrahim Madžuni (12.04.1976 - 11.05.1999) bio je pripadnik aktivnog roda vojske, martovske klase. Poginuo je kao pripadnik 125. motorizovane brigade, u rejonu karaule "Košare". Nastradao je od neprijateljskih minobacačkih mina, nakon što je neutralisao neprijateljskog snajperistu.

Bersim Kasemović (19.06.1978 - 12.04.1999) bio je na redovnom odsluženju vojnog roka. Poginuo je na položaju u Prištini, ne želeći da ga napusti, tokom bombardovanja od strane NATO avijacije.

Goranci su do današnjeg dana ostali verni državi Srbiji. U ratu protiv albanskih terorista i separatista poginulo je 23 Goranaca - sedmorica u uniformi vojske Jugoslavije, dok je 16 ubijeno od strane šiptarskih terorista

Ako bi se taj broj uporedio sa brojkom od 18.000, koliki je broj Goranaca koji su stalno živeli u Gori, uzanom delu između Albanije i Makedonije, jasno je da dobijamo najveće procentualne gubitke u Srbiji. Ne treba zaboraviti da se mobilizaciji 1999. godine odazvalo 100 odsto sposobnih Goranaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)