PELCOVAN SVAKI DRUGI: Imunizacija u domovima za stare teče po planu i bez zastoja

J. Ž. S.

06. 03. 2021. u 09:19

GOTOVO 12.000 stanara domova za stare do sada je vakcinisano. Od ukupnog broja u privatnim ustanovama je vakcinu primilo 3.975 korisnika, a u državnim 7.877 korisnika.

ПЕЛЦОВАН СВАКИ ДРУГИ: Имунизација у домовима за старе тече по плану и без застоја

Foto N. Karlić

To je otprilike polovina svih stanara koji borave u socijalnim ustanovama širom Srbije.

Kako naglašavaju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imunizacija nije prekinuta, teče mogućom dinamikom, koja zavisi od više faktora.

- To se, pre svega odnosi, epidemiološku situaciju same ustanove i zdravstvenog stanja korisnika - kažu u Ministarstvu. - Interesovanje je veliko, a organizacija vakcinacije koordinisana je i praćena sa više nivoa u saradnji sa zdravstvenim sistemom.

Kao posebno rizična grupacija, stanari domova su prioritet u imunizaciji, pa je uspostavljena posebna procedura.

- Objedinjeni spisak potreba se dostavlja Insititutu "Batut" i Vladi, a Institut koordiniše rad zdravstvenih ekipa za vakcinaciju - ističu u Ministarstvu.

Aktuelna epidemiološka situacija u ovim ustanovama je stabilna, a uočeno je opadanje broja obolelih. Ipak, nadležni kažu da je pogoršanje situacije u opštoj populaciji uticalo na pojačanu budnost i u domovima.

Milovan Đurić, vlasnik dva privatna doma za stare u Boru i Knjaževcu, objašnjava da se u njegovim objektima posete odnedavno organizuju bez problema. Utvrđeni su termini, a stanari su raspoloženi, pa je i u domu drugačija klima nego prethodnih meseci.

- Nema ograničenja u broju poseta. Svi koji se jave mogu da dođu, ali moraju da poštuju termine. Viđenje sa decom i rođacima je u jednoj velikoj prostoriji u kojoj je moguće obezbediti distancu - kaže Đurić. - Vakcinacija ide po planu i skoro svi korisnici primili su bar prvu dozu, jer su domovi zdravlja besprekorno organizovali posao.

POSETE

POSETE uslovljava epidemiološka situacija u samom domu.Pravila su jasna, a ustanove pojedinačno donose odluku o njihovom organizovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima