ŽELIMO DA ZAUVEK OSTANEMO U SRBIJI: Ruskinja Nela Ignatjeva (43) sa suprugom Ilijom (32) i trojicom sinova doselila se u selo Neradin

S. KOSTIĆ

09. 03. 2021. u 13:00

RUSKINjA Nela Ignatjeva (43) iz okoline Jekaterinburga, duge i hladne zime zamenila je toplinom srpskog naroda, kada se pre dve godine sa porodicom doselila u Neradin nadomak Iriga.

ЖЕЛИМО ДА ЗАУВЕК ОСТАНЕМО У СРБИЈИ: Рускиња Нела Игнатјева (43) са супругом Илијом (32) и тројицом синова доселила се у село Нерадин

Foto S. Kostić

Nela, njen suprug Ilija (32) i njihova tri sina, Bogdan (9), Miron (8) i Damir (7) rešili su da svoj dalji život nastave u podfruškogorskom pitomom selu, gde uzgajaju koze i proizvode mlečne proizvode. Kako kaže u razgovoru za "Novosti", želja im je da zauvek ostanu u Srbiji, zemlji hrane gde sve uspeva da raste.

Ispred zgrade seoske škole "Dositej Obradović", oko podneva, posle završetka nastave, po svoja dva sina došla je Nela. Ona je, kako u šali kaže, sada već odavno Sremica.

- Kada smo rešili da se preselimo u Srbiju, tražili smo da to bude baš selo, koje ima vrtić i školu, da je blizu gradova i da imamo u okolini ruske porodice. Još kada smo videli da je tu i Fruška gora, da selo nije ravno, oduševili smo se i odmah preko interneta pazarili kuću - priča kroz osmeh ova Ruskinja, koju su kada je stigla u Neradin dodatno oduševili meštani koji su ih srdačno prihvatili.

Pohvale Bogdan dobro naučio srpski, Foto S. Kostić

Kaže, postoji razlika između bratskih naroda, ruskog i srpskog, a to je, prema njenoj proceni, da su Srbi mnogo ljubazniji i srdačniji od Rusa za koje ona smatra da su "hladniji".

STIGLA I PRIJATELjICA

POSLE samo godinu dana otkad su se Nela i njena porodica doselili u Neradin, stigla je i njena prijateljica Jelena sa suprugom i četvorogodišnjim detetom. Kako kaže, volela bi da još ruskih porodica dođe u ovo sremsko selo, koje svake godine broji sve više đaka.

- Čim smo se doselili uzeli smo 17 koza i proizvodimo sir, mleko, surutku, to sve prodajemo po pijacama u Novom Sadu, od nečega moramo da živimo. Mi ne možemo da kupujemo zemlju jer smo strani državljani. Tek kada nam prođe pet godina boravka u vašoj zemlji, onda imamo pravo na državljanstvo - govori nam Nela, koja ne skriva da jedva čeka da se to dogodi.

Vredan učitelj Zdenko Kolar hvali svog đaka, Foto S. Kostić

Kaže, ne može da shvati naš narod, koji ima želju da ode da radi u Nemačku ili druge evropske zemalje, jer je Srbija dobra za život, upravo zato što je agrarna.

- Ovde u Neradinu, moje koze na ispaši su od februara do oktobra, a tamo gde smo živeli u Rusiji, mogu samo tri meseca. Mislim da narod ovde nije svestan šta znači zdrava hrana i da to dovoljno ne koriste - priča Nela.

Životom u Srbiji su, veli, prezadovoljni.

Najstariji sin Bogdan učenik je trećeg razreda, on je u kombinovanom odeljenju sa još 13 učenika.

- Lepo je naučio da govori srpski, još je malo problem pisanje, ali polako i to će biti dobro. Pokazuje interesovanje za likovno, fizičko vaspitanje. Tako se fino uklopio sa ostalom decom, druže se, igraju - kaže učiteljica Ljiljana Jocić.

Njegov godinu dana mlađi rođeni brat pohađa drugi razred i on je u kombinovanom odeljenju sa još devet učenika. Učitelj Zdenko Korošec kaže da mali Rus dobro barata srpskim i da je dobar matematičar.

- Dobro čita, malo je pisanje loše, ali i to će savladati. Za razliku od brata koji je mirniji, Miron je baš živahan - govori kroz osmeh učitelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja