ARHEOLOGIJA U VIDEO-IGRAMA: Muzej u Paraćinu i institut za kreativno preduzetništvo sproveli prvo mapiranje kreativnih industrija u Pomoravlju

Z. RAŠIĆ

11. 02. 2021. u 14:13

INSTITUT za kreativno preduzetništvo i inovacije u saradnji sa paraćinskim Zavičajnim muzejem sproveo je prvo mapiranje kreativnih industrija u Pomoravlju.

АРХЕОЛОГИЈА У ВИДЕО-ИГРАМА: Музеј у Параћину и институт за креативно предузетништво спровели прво мапирање креативних индустрија у Поморављу

Foto Zavičajni muzej

To će pomoći stvaranju uslova da kulturno nasleđe postane inspiracija kreativnom preduzetništvu, a umetničko oblikovanje stakla i tekstila, kao i arheogejming (povezivanje arheologije i gejming industrije), prioriteti za razvoj kreativne ekonomije ovog kraja. Zato je pri Zavičajnom muzeju u Paraćinu već pokrenut Centar za arheogejming.

Inovativnih projekata poput ovog, čiji je rukovodilac dr Hristina Mikić i koji je podržala Ambasada SAD u Srbiji, dosad nije bilo u Pomoravlju. Arheolog Branislav Stojanović kaže da je arheogejming novina u kojoj se gejming tehnologija primenjuje u arheološkim istraživanjima, a sa druge strane, nalazi iz arheologije koriste se za razvoj arheo video-igara.

- Arheogejming je upotreba ozbiljnih video-igara u arheologiji. Primena gejming tehnologije može da bude višestruka, uključuje virtuelnu realnost, proširenu stvarnost, kompjutersku grafiku, veštačku inteligenciju... Na primer, uz pomoć gejminga možemo da rekonstruišemo 3D okruženje u kome se nalazila određena zajednica - objašnjava Stojanović.

On kaže da je paraćinski Muzej već zagazio u ovu oblast kroz nedavno završen projekat "Krafter". Potreba za uspostavljanjem Centra za arheogejming i njegove aktivnosti iskristalisane su kroz projekat "Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju", ali je i rezultat novih zahteva u oblasti digitalne transformacije kulturnog nasleđa - zaključuje Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!