SVETI SAVA IZNAD DESNICE I LEVICE: Istoričar Milovan Balaban o prvom srpskom prosvetitelju (VIDEO)

V. N.

29. 01. 2021. u 00:53

PREDAVANjE istoričara Milovana Balabana na temu „Sveti Sava iznad desnice i levice" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

СВЕТИ САВА ИЗНАД ДЕСНИЦЕ И ЛЕВИЦЕ: Историчар Милован Балабан о првом српском просветитељу (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Prvom srpskom prosvetitelju i jednom od utemeljivača srpskog identiteta, Svetom Savi, prioritet je bila duhovnost i kultura srpskog naroda, dok su svetovne stvari bile sekundarne.

Kod njega nema ideologije u današnjem smislu te reči, stoga su pridevi levičarski i desničarski nepotrebni.

Balaban smatra da je u radu i delatnosti prvog srpskog arhiepiskopa moguće učitati i leve i desne poglede na društvo i svet, upravo zbog njegovog davanja prednosti duhovnom.

Predavanje tematizuje pogled na svet Svetog Save kroz njegovo delanje u narodu, a koje je kompatibilno sa kirilo-metodijevskim, ali i apostolskim nasleđem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)