DECA NE SMEJU DA PRIME FAJZEROVU VAKCINU: Oglasio se član Kriznog štaba i dao detaljno objašnjenje te odluke

Novosti online

24. 12. 2020. u 17:38

IMUNOLOG dr Srđa Janković objasnio je ko ne sme da primi postojeće vakcine protiv virusa korona, i zašto su među njima i deca.

ДЕЦА НЕ СМЕЈУ ДА ПРИМЕ ФАЈЗЕРОВУ ВАКЦИНУ: Огласио се члан Кризног штаба и дао детаљно објашњење те одлуке

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena - rekao je dr Janković za TV Prva.

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu.

- Fajzer/Biontek vakcina pošto nije živa vakcina, njene kontraindikcije obuhvataju samo preosetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen. Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija. To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pogorša. Za žive vakcine kao što je Sputnik V i AstraZeneka važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu - istakao je imunolog.

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer vakcina treba da pokrene naš imunski odgovor. Naš organizam nas štiti, objašnjava, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dve doze postepeno se stvara zaštita.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)