TEST NA KORONU U APOTEKAMA? Način upotrebe i cena već su poznati, ali neka pravila tek treba razjasniti

Novosti online

23. 11. 2020. u 21:13

"URADI sam" test koštaće nešto manje od tri evra i svako će sam moći da proveri da li je zaražen ili ne.

ТЕСТ НА КОРОНУ У АПОТЕКАМА? Начин употребе и цена већ су познати, али нека правила тек треба разјаснити

Novosti

On će najpre biti u prodaji u severnom delu Italije, koja je bila najviše pogođena epidemijom, piše u današnjim vestima koje su uzburkale svetsku zdravstvenu javnost.

Da li bilo koji test na koronu može da se radi bez nadzora lekara i hoće li ovo biti rešenje za povećanje broja testiranih i u Srbiji?

- Postoji potreba za što većim brojem testiranja u Srbiji i kada bismo imali mogućnosti, siguran sam da bi i Krizni štab izdao preporuku da se svi testiramo, kako bismo bili zaštićeni od asimtomatskih slučajeva. Kada bi postojala mogućnost testiranja od kuće, to bi zaista rasteretilo zdravstveni sistem i olakšao pritisak na zdravstvene radnike, što je takođe velika prednost - kaže dr Dejan Mikanović, farmakolog.

Prema prvim informacijama, test "uradi sam" koji se proizvodi u Italiji, funkcioniše tako što "traži" površne proteine koje su karakteristični za virus. Bris se uzima predmetom koji liči na štapić za čišćenje ušiju, stavlja se u nozdrve i potrebno ga je okrenuti pet puta.

- Nakon toga predmet se stavlja u posebne posude opremljene reagensima, koji će pokazati da li je ishod pozitivan ili negativan. Dve crte znači da ste pozitivni, jedna da niste. Nakon rezultata potrebno je da se preko mobilnog telefona aktivira aplikacija, koja je već dobila dozvolu od regionalnog saveta Italije što se privatnosti tiče. Ovim putem se registruju pozitivne osobe, tako što se odmah komunicira zdravstvenim autoritetima - pišu svetski mediji.

Foto: Depozit

Hoće li će ovaj test, koji je sličan sadašnjim testovima na trudnoću, zaista ući u širu upotrebu i biti prodavan u apoteci, zavisi od toga kakvu osetljivost na virus pokaže u zadnjim fazama ispitivanja, ali i od toga koliko će ljudima biti jasno na koji način se test pravilno primenjuje.

- Postoji nekoliko nedoumica koje treba razrešiti. Prvo, kako će se znati da li je test pravilno primenjen, ukoliko ne postoji zdravstveni nadzor? Drugo, kako će da se spreči mogućnost zloupotrebe pozitivnih i negativnih testova? Zbog toga što će njegova validnost teško biti dokazana, sumnjam da će ikada biti u ravni sa PCR ili drugim testom koji se radi u bolnici, ali će možda služiti kao pomoćno sredstvo za otkrivanje asimtomatskih slučajeva - objašnjava dr Mikanović.

Foto: EPA

Kada bude prošao sve potrebne provere, ovaj test će biti upoređen sa onima koji se već primenjuju u bolnicama, gde je broj pozitivnih uvek vrlo visok, nakon čega će se napraviti korelacija.

Ipak, još jedan od još mogućih problema za primenu ovog testa jeste to što raste tržište na kojem se prodaju lažno negativni testovi. Zloupotreba ovakvih testova ni na koji način ne može da se predvidi, dok se praksa falsifikovanja ili kupovine lažnih rezultata pojavila na destinacijama širom sveta.

Da podsetimo, prošle nedelje su francuski zvaničnici uhapsili grupu falsifikatora koji su prodavali lažne negativne rezultate na pariskom aerodromu Šarl de Gol, po ceni koja se kreće i do 300 evra.

Foto: Depositphotos

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NACIONALNO TAKMIČENJE UČENIČKA KOMPANIJA: Srednjoškolci predstavljaju najbolje proizvode