OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE JEDAN OD PRIORITETA: Počeli restauratorski radovi na arheološkom nalazištu Mora Vagei

S. M. J.

29. 10. 2020. u 18:34

U MIHAJLOVCU kod Negotina počeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja Mora Vagei.

ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Почели рестаураторски радови на археолошком налазишту Мора Вагеи

Foto: Muzej Krajine

Reč je o utvrđenju, dimenzija 18,5 sa 18,5 metara na nekadašnjoj levoj obali Kameničkog potoka, kod samog njegovog ušća u Dunav, izgrađenim krajem trećeg i početkom četvrtog veka naše ere, a obnovljenim u šestom veku.

Konzervatorsko-restauratorske radove sa pet miliona dinara finansira Ministarstvo kulture i informisanja. Radovi se izvode po prošlogodišnjem projektu Muzeja Krajine u Negotinu, čiji je rukovodilac arheolog muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, Gordan Janjić.

Stručni nadzor nad konzervatorskim radovima vrši Goran Radosavljević, diplomirani inžinjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a radove izvodi građevinska kompanija „Tasić Mitre d.o.o.“ iz Smedereva.

Mora Vagei, četvorougaono utvrđenje nalazilo se na tadašnjem rimskom putu Egeta – Akvis i jedno je od utvrđenja duž Rimske vojne granice na Dunavu u Srbiji koji se nalazi na preliminarnoj Listi svetske baštine.

Foto: Muzej Krajine

Inače, arheološka istraživanja na ovom lokalitetu sprovedena su početkom osamdesetih godina prošlog veka, pa je tom prilikom konstatovano da je u pitanju kasnoantičko utvrđenje podignuto na ruševinama manjeg utvrđenja iz prvog veka, da je građeno kombinacijom kamena i opeke sa kullom dimenzija šest puta šest metara koja se na četiri stuba uzdizala u sredini.

Utvrđenje Mora Vagei, ali i arheološko nalazište Ćetaće u Radujevcu kod Negotina, kao i kladovska nalazišta Glamija u Rtkovu i Egeta u Brzoj Palanci su i deo projekta regonosciranja desne obale Dunava od Prahova do Kladova, ali i uređenja projekata raščišćavanja i uređivanja i prezentacije koji su sprovedeni u periodu od 2016. do prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)