GREŠKA U UDŽBENIKU ZA 3. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE: Zamenili Švedsku i Norvešku, šta će biti sa KUPLJENIM KNJIGAMA?

V. C. S.

08. 10. 2020. u 11:09

JEDNA mapa i to iz radne sveske za srpski jezik, za treći razred osnovne škole, zapalila je poslednjih dana društvene mreže!

ГРЕШКА У УЏБЕНИКУ ЗА 3. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Заменили Шведску и Норвешку, шта ће бити са КУПЉЕНИМ КЊИГАМА?

Foto arhiva

Reč je o lekciji "Pisanje velikog početnog slova", u okviru koje je, na 48. strani, u okviru "Pisanja imena naroda", objavljena i karta Evrope sa tekstom: "Ako ne znaš gde se nalaze Švedska i Irska, pogledaj na ilustrovanom prikazu." A na prikazu umesto Norveške obeležena - Švedska!

Izdavač radne sveske je "Novi logos", a autori Nataša Stanković Šošo i Jelena Srdić.

- Sreća da nije u pitanju radna sveska iz geografije - kaže za "Novosti" Gordana Knežević Orlić, generalni direktor grupacije "Klet", u okviru koje je i "Novi logos". - Greške se dešavaju uprkos tome što naši udžbenici prolaze mnogo kontrolora i evaluatora. Pretpostavljam da su u ovom slučaju gledali da se ne potkradu greške iz jezika i da nisu obraćali pažnju na mape.

ODOBRAVANjE RUKOPISA

RUKOPISE udžbenika proveravaju stručne komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Kada dobiju njihovo zeleno svetlo, mišljenje daje i Nacionalni prosvetni savet, a finalnu verziju udžbenika odobrava ministar prosvete.

Prvi korak koji je "Novi logos" učinio jeste ponovno štampanje sporne stranice, u izdavaštvu poznato kao - erata. Ko god od roditelja ili škola bude želeo da zameni stranu sa greškom, može da se obrati izdavaču i dobiće novu stranicu.

Foto printskrin

 

- Mi ne možemo da pronađemo i povučemo knjige iz cele Srbije, ali oni koji žele sasvim nov radni udžbenik, mogu da nam se obrate i zamenićemo ga. Ali, iz iskustva, kao roditelj, znam da se deca brzo vežu za knjige. Radnu svesku su sigurno već popunjavali, možda dobili i neku ocenu. Zato verujemo da će se pre opredeliti za ispravljenu stranu nego za sasvim nov udžbenik - primećuje Knežević Orlić.

Radne sveske koje su ostale u magacinu biće zamenjene novima, a od sledeće godine u prodaji će biti udžbenici bez greške, obećava generalna direktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (16)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima