PATRIJARH IRINEJ U VALJEVU: Vladika Milutin nosio Hrista u srcu

B. PUZOVIĆ-V. MITRIĆ

01. 10. 2020. u 15:23

PATRIJARH srpski Irinej, služio je svetu arhijerejsku liturgiju i parastos povodom pola godine od smrti episkopa valjevskog Milutina, u Sabornom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u gradu na Kolubari.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ У ВАЉЕВУ: Владика Милутин носио Христа у срцу

Foto: Eparhija valjevska

Patrijarhu su u ovoj bogomolji, jednoj od najvećih u pravoslavnom svetu, gde počiva vladika Milutin, sasluživali su, kao domaćin administrator Eparhije valjevske, inače episkop šabački Lavrentije, kao i vladika bački dr Irinej, šumadijski Jovan, mohački Isihija, sveštenici, monasi iz više eparhija.


Ovaj čin uveličali su članovi crkvenog hora “Hadži Ruvim” iz Valjeva, liturgiji parastosu i sećanju na uglednog i omiljenog arhijereja SPC, koji je preminuo od posledica kovida 19, prisustvovali su i njegovi srodnici, kao i predstavnici državne vlasti, ustanova i poznati privrednici i dobročinitelji iz valjevskog kraja. Među gostima su bili i Valerij Briljov ambasador Belorusije u Srbiji i na nerezidencijalnoj osnovi u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kao i diplomatski predstavnici više zemalja.

Foto: Eparhija valjevska

 

- Danas smo došli smo da se pomolimo Gospodu, da primi dušu našeg voljenog, dragog brata Milutina, koji se predstavio Gospodu pre četrdeset dana – rekao je u svojoj besedi patrijarh Irinej. - Njegova duša bila je ispunjena svim vrlinama jevanđeoskim i svete vere pravoslavne. Po našem shvatanju, Gospod ga je malo rano uzeo od nas. Ali samo Gospod zna zašto to čini, na radost našeg dragog vladike Milutina, koji je živeo verom svojom, Crkvom svojom i bio ispunjen svim vrlinama našeg blagočestvenog naroda.

Foto: Eparhija valjevska

 

Patrijarh je poručio da mu je velika radost, na ovaj dan žalosti, što je u ovome predivnome i veličanstvenom hramu u Valjevu, koji se podiže u ime najveće istine u pravoslavlju -  Hristovog vaskrsenja. Podsetio je da vladika Milutin počiva u ovom hramu, na istini i temelju svete vere pravoslavne.

Foto: Eparhija valjevska

 

- U ovoj eparhiji proveo je ne mnogo, 13 godina, ali je ostavio dubokog traga u narodu, u Crkvi, među sveštenstvom i monaštvom, jer je Hrista nosio u srcu svome, i sve što je činio, činio je da ispuni volju božiju, i volju spasitelja našega – rekao je patrijarh. - Ostao je na temeljima vere i naše svete Crkve. Bio je ispunjen ljubavlju, nosio je Hrista u sebi. Onaj ko nosi Hrista u sebi, čini ono što Gospod želi, a vladika Milutin je to činio celog života.


Prvi čovek SPC rekao je da će veličanstveni hram u Valjevu biti najveličanstveniji u posle hrama Svetog Save, da ga gradi blagočestiti narod, vera i ljubav prema Gospodu, prema veri i Crkvi. Ne iznenađuje što je sve to veličanstveno i lepo, naglasio je patrijarh, jer je valjevski kraj blagoslovene zemlje Srbije narodu, Crkvi, dao veliku ličnost našeg vremena, vladiku Nikolaja žičkog i ohridskog, koji je ponos ne samo srpskog naroda, već i čitavog hrišćanskog sveta.

Foto: Eparhija valjevska

 

- Molimo se Gospodu da slavna valjevska eparhija dobije dostojnog naslednika episkopa koji su vladali ovom eparhijom – poručio je patrijarh Irinej. - Posebno dostojnim velikog zemljaka ove eparhije, vladike Nikolaja koji je primer i uzor svima nama. To je velika ličnost koja se u jednom narodu, čitavom rodu pravoslavnom, pojavi kao veliki dar božji. Vreme vladike Nikolaja tek dolazi. Molimo se Gospodu i da rešimo i razrešimo probleme našega naroda, koji nažalost nisu mali. A da bi oni bili rešeni moramo se svi Bogu obratiti, on je pomoć naša i nada naša. Kada je bog s nama, ko će protiv nas.

                                    

DUHOVNA RADOST

- Vladika Milutin je svojim životom i kao monah i kao arhijerej pokazao i dokazao kako se na najbolji način služi i bogu i rodu, što su znali i vernici i svi koji smo danas učestvovali u bogosluženju posvećenom njemu – rekao je episkop šabački Lavrentije koji do izbora novog vladike upravlja Eparhijom valjevskom po odluci Svetog sinoda SPC. - Počastvovani smo i duhovno radosni što je među nama bio naš patrijarh. Zadovoljstvo nam je što su nam se pridružili i mnogi drugi ljudi, među kojima su i predstavnici lokalne vlasti, među kojima je i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji su finansirali postavljanje predivnog mermernog poda u ovom hramu, gde počiva naš vladika Milutin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024