BUDUĆE MAJKE, PAŽNJA: Marihuana u trudnoći izaziva autizam deteta

V. N.

22. 08. 2020. u 21:30

U DOSAD najvećoj studiji ikada urađenoj o upotrebi marihuane tokom trudnoće, istraživači su otkrili da trudnice koje je koriste mogu da povećaju rizik da dete razvije autizam.

БУДУЋЕ МАЈКЕ, ПАЖЊА: Марихуана у трудноћи изазива аутизам детета

Foto: Depositphotos

Žene koje su koristile kanabis tokom trudnoće imale su 1,5 puta veću verovatnoću da rode dete s autizmom, rekla je autorka studije dr Darin El-Čar iz Istraživačkog instituta bolnice u Otavi.

Inače, dosadašnje studije pokazale su da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa niskom težinom bebe po porođaju, impulsivnošću, hiperaktivnošću, problemima sa poremećajem pažnje i drugim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod dece.

U poslednjoj, kanadskoj studiji ispitano je 2.200 žena koje su rekle da su koristile samo marihuanu tokom trudnoće, dakle bez korišćenja duvana, alkohola ili drugih opijata. Studija nije obuhvatila količinu i vrstu marihuane koju su žene koristile tokom trudnoće.

I dok je studija mogla samo da pokaže povezanost, a ne i uzrok i posledicu, istraživači su rekli da su dali sve od sebe da eliminišu zbunjujuće faktore. Ono što zabrinjava je činjenica da upotreba marihuane tokom trudnoće raste širom sveta. Kako marihuana postaje legalizovana i društveno prihvatljivija, istraživači zdravstvene zaštite brinu da će majke koje misle da je to bezbedno koristiti lečenje jutarnje mučnine ili koristiti ovu biljku rekreativno, uprkos tome što i dalje nije sprovedeno dovoljno istraživanja o dugoročnom uticaju marihuane na plod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!