ODOBRENE POSETE DOMOVIMA ZA STARE: Možete da obiđete najmilije, ali uz OVE MERE koje će biti KONTROLISANE

Tanjug

24. 08. 2020. u 17:14

POSETE Staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima od danas su ponovo dozvoljene.

ОДОБРЕНЕ ПОСЕТЕ ДОМОВИМА ЗА СТАРЕ: Можете да обиђете најмилије, али уз ОВЕ МЕРЕ које ће бити КОНТРОЛИСАНЕ

Foto: J. Ćosin

Tim povodom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ukazuje da je veoma važno da se ustanove pridržavaju svih propisanih mera za zaštitu od virusa korona i da posete budu strogo kontrolisane.

Kako je istakao, veoma je važno da se vodi briga o korisnicima ustanova i da se strogo kontrolišu uslovi u kojima se odvijaju posete - da fizička distanca između korisnika i posetilaca bude dovoljna, da se koriste sva zaštitna sredstva i da uvek neko bude prisutan radi kontrole.

On je novinarima, ispred Gerontološkog centra Beograd, rekao da je preporuka da se i korisnicima koji su nepokretni, uz pomoć invalidskih kolica, omoguće posete, te da se, ukoliko je reč o najtežim slučajevima, to odvija putem video komunikacije, vibera ili vacapa.

Naveo je da ustanove imaju obavezu da, bez obzira da li ima ili nema poseta, resornom ministarstvu šalju dnevne izveštaje - jedan ujutru i jedan na kraju radnog vremena.

KONTROLA MERA

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević je rekao da se posete zakazuju, da ne traju duže od 15 minuta i da se kontrolišu.

"Svaki posetilac mora da ima zaštitnu opremu - masku, vizir, rukavice, da se drže rastojanja bar dva metara, a mi preporučujemo tri metra. Posete ne traju duže od 15 minuta, a naša preporuka je da traju deset minuta", rekao je Dimitrijević.

"Za sve je potrebno odobrenje ministarstva. Bilo šta da se dešava, bilo kakav ulazak u objekat mora pre toga da bude dozvoljen", rekao je Đorđević.

Naveo je da postoje korisnici koji zbog zdravstvene situacije moraju da napuštaju objekat i dodao da se to odvija pod kontrolisanim uslovima.

"Ukoliko se duže zadržavaju, mora da urade PCR test, vraćaju se nazad i moraju da budu u izolaciji koja traje 14 dana", rekao je Đorđević i istakao da su preduzete najrigoroznije mere, u interesu samih korisnika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove