POSLEDICE OD UDARA GROMA MOGU BITI FATALNE: Kako se zaštiti kada počne da grmi i seva i koje je najbezbednije mesto za sklonište

Tanjug

20. 08. 2020. u 14:12

NAJBOLjA zaštita od udara groma je preventiva jer je reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu, poručuju sagovornici i dodaju da posledice od udara groma mogu biti fatalne.

ПОСЛЕДИЦЕ ОД УДАРА ГРОМА МОГУ БИТИ ФАТАЛНЕ: Како се заштити када почне да грми и сева и које је најбезбедније место за склониште

Foto: Tanjug

Najnoviji slučaj udara groma dogodio se u Jagodini, kada je trenera fudbalskog kluba grom pogodio na terenu tokom treninga, a u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je pre svega važno pratiti prognozu vremena, odnosno upozorenja na vremenske nepogode, te da je, kada dođe do grmljavine, najsigurnije skloniti se u čvrsti objekat.

-Olujni vremenski procesi, koji uslovljavaju grmljavinu i pojavu grada, ne traju dugo, između 30 i 90 minuta. Za to relativno kratko vreme potrebno je pre svega skloniti se u čvrsti objekat, a ukoliko to niste u mogućnost onda treba gledati da ne budete na najvišoj tački koja može uzrokovati da vas udari grom-objasnio je Goran Mihajlović iz RHMZ-a. Naveo je da nas od groma može zaštiti i automobil, ali da je ipak najbolja preventiva jer je, dodao je, reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu. -Ako ste na otvorenom, apsolutna zaštita ne postoji-poručio je Mihajlović.

Da je preventiva najvažnija kaže i doktorka Nada Macura i poručuje da u slučaju najavljene grmljavine treba izbegavati otvorena polja, njive, reke... -Nikako pecanje, niti kupanje kada grmi i seva. Takođe, ne treba stajati pod drvetom niti šetati po kiši jer se nikada ne zna kada grom može da udari- ukazala je Macura. Kako je pojasnila, ukoliko je na primer krošnja drveta visoka osam metara, isto toliko metara se treba udaljiti od tog drveta.

-Ako je čovek na njivi, onda je najbolje da čučne ili sedne na zemlju, da bude što niži-navela je Macura i dodala da bi, kada grmi, trebalo da sa sebe sklonimo sve metalne predmete, čak i kopču na pojasu od kaiša. Takođe, dodala je, u kući bi trebalo da isključimo sve električne aparate. Macura je istakla da udar groma može dovesti do fatalnih posledica i navela da kod osobe koju je pogodio grom najčešće dolazi do poremećaja ritma u radu srca, da može doći i do zastoja srčanog rada, kao i da opekotine od groma mogu biti masivne i opasne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)