ZAŠTIĆENI TRAŽE ISPLATU: Ombudsman podneo, a zakupci podržali zahtev za izmenu zakona o stanovanju

Vojislava Crnjanski Spasojević

20. 08. 2020. u 08:35

ZAŠTITNIK građana Zoran Pašalić podneo je inicijativu za izmene i dopune Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, kojima bi se omogućila adekvatna isplata naknade zaštićenim stanarima ili vlasnicima stana datog u zakup. Time bi se, kako je saopštio ombudsman, znatno ubrzalo rešavanje ovog višedecenijskog problema.

ЗАШТИЋЕНИ ТРАЖЕ ИСПЛАТУ: Омбудсман поднео, а закупци подржали захтев за измену закона о становању

Novosti

- Zakonski rok za rešenje tog pitanja je kraj 2026. godine, ali je već sada jasno da to nije moguće, s obzirom na dosadašnju dinamiku preseljenja stanara i raspoloživost stambenog fonda u javnoj svojini. Svako dalje odlaganje rokova nije u interesu ni vlasnika, koji decenijama čekaju da uđu u posed svojih stanova, ni zakupaca, koji čekaju rešenje stambenog pitanja - saopštio je Pašalić.

On je kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture inicirao izmene člana 145, kojim bi se regulisalo da stan koji zakupac sa stanarskim pravom dobija od lokalne samouprave u zamenu za onaj koji vraća, po veličini, udobnosti i katastarskoj opštini mora da odgovara stanu iz kojeg se iseljava. Izmenom člana 151 predlaže se da iznos naknade za stan, ukoliko opština ne može zakupcu da obezbedi drugi, adekvatan, mora da odgovara visini tržišne vrednosti onog iz kojeg se iseljava.

- Naše Udruženje se obratilo ombudsmanu sa molbom da se iniciraju izmene Zakona, i to upravo pomenutih članova - kaže Maja Nešić, predsednik UO Udruženja nosilaca stanarskih prava u zadužbinama i stanovima u svojini građana. - To je prihvaćeno, a izmene odražavaju prvenstveno očuvanje našeg prava na dom iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Istraživanje stambenog fonda Grada Beograda i Republike pokazalo je da adekvatnih stanova za preseljenje zaštićenih stanara nema. Zato oni predlažu da se odmah pređe na isplatu naknade zakupcu stana u svojini građana, zadužbina ili fondacija, da bi mogao da kupi drugi stambeni prostor, ili vlasniku stana, ako je saglasan da prihvati isplatu. U slučaju isplate vlasniku, stan prelazi u javnu svojinu, a zakupcu se omogućava otkup.

- Najvažnije je da iznos naknade bude jednak visini tržišne vrednosti stana iz koga se zakupac iseljava, a koji utvrđuje Poreska uprava - kaže Nešić.

PROBLEM AKO ODBIJU ISELjENjE

PROBLEMI bi mogli da nastanu kada stanar ne želi da napusti stan u kome boravi decenijama jer je to njegov dom.

- Ostavljamo zakonodavcu da propiše postupanje u tom slučaju i da li ostavlja mogućnost da stanar ipak ostane, a vlasnik dobije tržišnu nadoknadu, jer je pojam doma subjektivno pitanje i odnosi se na čvrste veze lica sa određenim prostorom, što potvrđuju presude Ustavnog i Evropskog suda za ljudska prava - kaže Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)