KOJI JE NAJRIZIČNIJI POSAO U VREMENU KORONE: Analizirano pojavljivanje klastera, rezultati će vas iznenaditi

Novosti online

17. 08. 2020. u 21:53

EVROPSKI centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje klastera, odnosno grupa zaraženih u raznim radnim okruženjima, i utvrdio da najveći rizik za zarazu korona virusom imaju zaposleni u domovima za starije i nemoćne, a potom medicinski radnici u bolnicama.

КОЈИ ЈЕ НАЈРИЗИЧНИЈИ ПОСАО У ВРЕМЕНУ КОРОНЕ: Анализирано појављивање кластера, резултати ће вас изненадити

foto D. Pozderović

Ali, iako bolnički lekari i sestre obolevaju nešto manje od njih, njihova je smrtnost veća.

S druge strane, prodavnice su se pokazale kao prilično sigurna radna okruženja.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena, u raznim radnim okruženjima kako bi podstakao države da obrate poseban oprez na određene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Analiza je obuhvatila period od marta do jula, a iako su podaci zatraženi od 30 država EU, Evropskog ekonomskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, svoje brojke - često nepotpune ili bez potrebne diferencijacije - dostavilo je samo 17 država.

Ukupno je prijavljeno 1.377 klastera u radnom okruženju, najviše u zdravstvu i socijalnoj službi.

Ali, nije reč o kompaktnoj celini: najviše su na udaru zaposleni u domovima za starije (591 klaster) i oni u bolnicama, dok su najsigurniji radnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s minimalnom pojavom bolesti. Na drugom mestu radnih okruženja su pogoni za preradu i pakovanje hrane, kao što su klanice, poljoprivredni poslovi, poput branja voća, fabrika.

Širenju zaraze, kako se navodi, pogoduje mali razmak među radnicima ili zajednički smeštaj sezonaca.

U kancelarijskim prostorima zabeleženo je 65 klastera.

Na donjem delu lestvice su trgovine i obrazovne ustanove s 22 klastera, dok su barovi i restorani zabeležili samo pet pojava grupa zaraženih.

Dodaje se, međutim, da je tokom prolećnih meseci rad i obrazovnog i ugostiteljskog sektora bio ograničen.

Čak 95 odsto prijava grupa obolelih dolaze iz zatvorenog prostora, što samo po sebi predstavlja problem jer se više od 80 odsto poslova obavlja u zatvorenom.

Velika incidencija bolesti primećena je u slabo plaćenim zanimanjima, a posebno je opasno za širenje zaraze što mnogi zbog straha od gubitka posla nastavljaju da idu na posao sa simptomima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!