AMBASADA SAD SAVETUJE: Amerikanci ne dolazite na KiM

Tanjug

04. 08. 2020. u 21:46

AMBASADA SAD u Prištini pozvala je danas svoje državljane da ovog leta odlože ili otkažu putovanja na KiM, uz upozorenje da broj novih infekcija po glavi stanovnika na Kosovu neprekidno raste u poslednjih nekoliko nedelja i "sada je među najvećim u svetu".

АМБАСАДА САД САВЕТУЈЕ: Американци не долазите на КиМ

Foto: J. Matijević

Američka ambasada je upozorila svoje državljane da su na teritoriji pokrajine ograničeni kapaciteti za pružanje pomoći u hitnim slucajevima, istovremeno naglašavajući da su na snazi dodatne zabrane okupljanja.

-Ako planirate da dođete ili napustite Kosovo ovog leta, molimo vas da procitate celo zdravstveno upozorenje. Razumemo vašu želju da posetite porodicu i prijatelje, ali vas pozivamo da za ovo leto odložite ili otkažete putovanje na Kosovo- navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Iz Ambasade upozoravaju da je širenje virusa na KiM, kao i u celom regionu, izazvalo probleme u zdrvastvenom sistemu.

-Neke bolnice su prenatrpane pacijentima i nemaju zalihe, kao što je kiseonik, ili im nedostaje potrebno osoblje za pravilno nadgledanje opreme i lečenje pacijenata-, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz ambasade SAD, broj novih infekcija po glavi stanovnika na Kosovu neprekidno raste u poslednjih nekoliko nedelja i "sada je među najvećim u svetu".

-Smrtni slučajevi povezani sa kovid-19 su u porastu. Pored toga, iako su mere za socijalno distanciranje i nošenje maski za lice obavezne, pravila se otvoreno ne sprovode na javnim mestima kao što su restorani, prodavnice i kafići- ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da državljani SAD koji su putovali na KiM, uprkos upustvu americke administracije da se ne putuje širom sveta, u sve većem broju se obraćaju americkoj ambasadi u Prištini za pomoć u slucajevima kada se neko od članova njihove porodice zarazi.

-Osoblje americke ambasade u Prištini nema pristup nijednoj alternativnoj medicinskoj ustanovi. Iako koordiniramo medicinsku pomoć i donacije sa ministarstvima i institucijama, ne možemo da pružimo pomoć pacijentima i pojedincima koji boluju od kovdi-19- upozoravaju iz ambasade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (1)

NOVI POTRESNI DETALJI O VILISOVOJ BOLESTI: Kao da im sve više izmiče, porodica se moli za čudo