NAPRAVILI MASKU KOJA UNIŠTAVA KORONU: Ovaj revolucionarni proizvod može da se pere 50 puta (VIDEO)

Novosti online

01. 08. 2020. u 19:44

NA SAJTU portugalskog Instituta za molekularnu biologiju 27. jula objavljen je tekst da je ova zemlja počela da pravi prvu tekstilnu masku koja deaktivira kovid-19.

НАПРАВИЛИ МАСКУ КОЈА УНИШТАВА КОРОНУ: Овај револуционарни производ може да се пере 50 пута (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos

Maska pod nazivom "MOxAdTech" za sada je uspešno prošla testove Instituta za molekularnu biologiju u Lisabonu. Kako piše u saopštenju, industrijska, akademska i naučna zajednica udružile su snage kako bi napravile masku sa najboljim performansama u borbi protiv kovida-19. Maska "MOxAdTech" ima antimikrobsko dejstvo i sposobna je da blokira, odnosno, potpuno deaktivira virus kovid-19.

Proizvođači Adalberto i tehnološki centar CITEVE, IMM i Univerzitet Minho sa sedištem u Bragi, Portugalija, kako tvrdi Institut, imaju masku koja može da se koristi više puta i cilj je da se sa širenjem epidemije i drugog talasa obezbedi što većem broju ljudi kako bi se upotpunosti sprečilo zaražavanje.

Maska sa nekoliko slojeva je, kako piše Institutu, vodootporna, laka za nošenje i prijatna, i ne stvara osećaj nelagode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)