Kod notara besplatno: Javni beležnici od danas na klik izdaju izvode iz lista nepokretnosti

Beta

06. 07. 2020. u 11:46

Ministarstvo pravde saopštilo je da pozdravlja početak primene uredbe koja omogućava građanima Srbije da izvode iz lista nepokretnosti dobiju u kancelarijama javnih beležnika.

Код нотара бесплатно: Јавни бележници од данас на клик издају изводе из листа непокретности

Foto: V. Danilov

Reč je o Uredbi o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija, koja je danas stupila na snagu.

"Zahvaljujući Pravosudno-informacionom sistemu (elektronska razmena podataka između pravosudnih i drugih organa) javni beležnici 'na klik' mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je za sve poslove kod javnih beležnika, u kojima je potreban taj izvod, njegovo izdavanje besplatno.

"Izdavanje izvoda se naplaćuje samo u slučajevima kada je građanima potreban za obavljanje poslova van javnobeležničkih kancelarija i naknada je dosta niža od one koja je do sada naplaćivana", poručuju iz Ministarstva pravde i dodaju da građani više ne moraju da dva puta odlaze na šaltere katastra, kako bi prvo podneli zahtev, a potom i podigli izvod, jer će kod javnih beležnika moći da izvade izvod iz lista nepokretnosti.

"Tom uredbom je, takođe, definisano i da u javnobeležničkim kancelarijama prilikom prometovanja nepokretnosti građani ne moraju pribavljati izvod iz lista nepokretnosti, jer javni beležnik vrši uvid po službenoj dužnosti u centralnu evidenciju katastra nepokretnosti", stoji u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima