KARADŽIĆ HITNO MORA KOD UROLOGA Ćerka Sonja za "Novosti": Zatvorski lekar preporučio temeljan pregled i analize

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 04. 2024. u 08:36

RADOVANA Karadžića bi hitno morao da pregleda bar urolog. To je čak i samo na osnovu izgleda prvog predsednika Republike Srpske i tegoba na koje se požalio, u ambulanti, u kojoj i nema uslova za bilo kakav iole ozbiljniji pregled, zaključio je zatvorski lekar pri poslednjem razgovoru.

КАРАЏИЋ ХИТНО МОРА КОД УРОЛОГА Ћерка Соња за Новости: Затворски лекар препоручио темељан преглед и анализе

Foto AP

Lekari iz Republike Srpske spremni su da, ako treba i o svom trošku, odu da pregledaju Karadžića, kao što su nedavno u Hagu pregledali Ratka Mladića, ali biće teško dobiti odobrenje od sudije Grasijele Gati Santane, koja se uporno oglušuje na dopise Karadžićevog advokata Gorana Petronijevića, da se on zbog zdravstvenih razloga premesti u Hag.

U zatvoru na ostrvu Vajt, koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji, Karadžiću koji tu izdržava doživotnu robiju već danima je izuzetno loše, na šta je upozorila njegova ćerka Sonja Karadžić Jovičević, tvrdeći da on nema ni adekvatnu terapiju.

- Već 10 dana kada je reč o zdravstvenom stanju nema nikakvog pomaka - rekla je za "Novosti" Sonja Karadžić Jovičević. - Očekujem reakciju predsednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove sudije Grasijele Gati Santane u smislu zahteva za pružanje pune medicinske pomoći zatvorenicima, za koje snosi odgovornost koliko i zatvorska uprava.

Radovanova ćerka kaže da je on u četvrtak, 11. aprila, imao termin za razgovor u zatvorskoj ambulanti koji je stalno odgađan do pred sam kraj radnog vremena.

- Zatvorska ambulanta ne poseduje ni osnovnu dijagnostiku i služi upravo samo za razgovor - navodi Sonja Karadžić Jovičević, koja je lekar kao i njeni roditelji. - I u takvim uslovima, lekar je uvidom u fizički izgled mog oca i na osnovu njegovih objektivnih i subjektivnih tegoba, zaključio da je Karadžiću neophodan hitan i temeljit pregled urologa sa kompletnom obradom i pravilnim određivanjem adekvatne terapije.

Za Radovanovu kćer to je još jedna potvrda onoga na šta je i sama upozoravala - da je Radovanu veoma loše, da nema nikakvu medicinsku pomoć, i da mu lekove daju onako, "tek da nešto pije", jer njegova terapija nije određena na osnovu valjanih pregleda i analiza.
- Ta činjenica da je tačno ono na šta upozoravam ovih dana, ne znači da će do tog pregleda uopšte i doći - kaže Sonja Karadžić Jovičević. - Čak i zaključak njihovog zatvorskog lekara ne znači da će uprava zatvora preduzeti bilo šta.

Da je spreman da sa svojim timom ode u Englesku da pregleda Karadžića potvrdio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić. On je rekao da je na to spreman čak i o ličnom trošku, kao i da tim lekara UKC RS može otputovati čim dobije potrebna odobrenja.

Đajić je u februaru ove godine predvodio tim lekara iz Banjaluke koji je pregledao generala Ratka Mladića u Hagu, te su detaljno pregledali i medicinsku dokumentaciju. Lekarski tim su činili Milan Stojaković, Nikola Šobot i Siniša Miljković.

Inače zatvor na engleskom ostrvu Vajt ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država, pa je to, uz njegovo izuzetno loše zdravstveno stanje razlog što porodica i advokat već duže traže da se on vratio u Hag. Još je u vreme dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsedništva BiH, aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio od Santane da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem.

Stanje se stalno pogoršava

Sonja Karadžić Jovičević ranije je izjavila za "Novosti" da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lekove niti ima lekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva:

- Radovana konstantno maltretiraju od kada je došao u zatvor u Englesku. Uzimaju mu stolicu, jastuk, dušek. On je u takvom zdravstvenom stanju koje se konstantno pogoršava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave