Vujovićeva predsedavala sastanku Radne grupe za implementaciju ciljeva Zelene agende

Novosti online

09. 04. 2024. u 12:34

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas sastanku Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Вујовићева председавала састанку Радне групе за имплементацију циљева Зелене агенде

Foto: Jovana Rošul

Tokom sastanka su predstavljene dosadašnje aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine, važne za ispunjenje ciljeva Radne grupe, poput ulaganja u sisteme za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte, infrastrukturne projekte, planirane dalje investicije, kao i nacionalni i regionalni projekat koji se odnosi na Zelenu agendu.

„Preduslov da Radna grupa bude efikasnija i da uspešno ispunimo sve ciljeve Zelene agende, jeste da radimo zajedno, što se pre svega odnosi na sektore zaštite životne sredine, energetike, poljoprivrede, transporta i privrede, ali i na sve ostale koji učestvuju u njenom radu“, naglasila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, u Srbiji je od početka Zelena agenda vezana za primenu zahteva Evropske unije – najpre onih u sklopu Poglavlja 27, ali i ostalih poglavlja iz Klastera 4.

„Moramo da nastavimo da radimo na usklađivanju sa zahtevima EU i verujem da će početak pregovora biti snažan podsticaj napretku procesa pristupanja, što će ubrzati i dostizanje ciljeva Zelene agende. Trenutno je u izradi Strategija zaštite životne sredine – Zelena agenda, kojim se definišu pravci razvoja koji se poklapaju sa pet stubova Zelene agende za Zapadni Balkan, a to su dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, borba protiv aero-zagađenja, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta i uspostavljanje održivih lanaca za snabdevanje hranom i ruralni razvoj. U Radnu grupu za izradu ovog planskog dokumenta uključeni su predstavnici više ministarstva i drugih institucija, kao i nevladine i organizacije civilnog društva, što nam obezbeđuje širi društveni konsenzus o ovoj važnoj temi, što i jeste naš cilj“, rekla je Vujovićeva.

Ministarka je istakla da Zelena agenda nije samo moderan trend, već mora da se nametne kao moralni imperativ. „Za to je neophodno da moralna obaveza svakog pojedinca bude da da svoj doprinos, kako bismo zajedno čuvali planetu“, rekla je Vujovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi