ULAGANJE U MLADE JE BUDUĆNOST: Strahinja Trivković, učenika trećeg razreda Treće beogradske gimnazije

B. Borisavljević

16. 02. 2024. u 17:25

NEMA predmeta iz kojeg se nije takmičio i osvajao medalje.

УЛАГАЊЕ У МЛАДЕ ЈЕ БУДУЋНОСТ: Страхиња Тривковић, ученика трећег разреда Треће београдске гимназије

Foto: Nikola Skenderija

Iz geografije je bio drugi u Evropi, prošle godine je na Svetskoj olimpijadi u Indoneziji osvojio treće mesto, a iz Kine se vratio kao drugi na svetu u govorištvu. Na STEMCO olimpijadi prošle godine osvojio je srebrnu medalju iz matematike. On je Strahinja Trivković, učenik trećeg razreda Treće beogradske gimnazije.

Za razliku od svojih kolega iz Centra koji su se takmičili onlajn, Strahinja je bio neposredni učesnik što mu je neverovatno iskustvo. Na olimpijadi iz geografije na terenskom radu, boravio u urbanoj sredini, sirotinjskoj četvrti, ali i džungli u Indoneziji. Tremu nije imao, ni kada je u prepunoj dvorani u Kini, među više stotina takmičara strosti od 25 do 27 godina, kao najmlađi govornik pokazao svoje oratorsko umeće i to na engleskom jeziku. O kakvom uspehu je reč, govori i činjenica da se tema dobija pred takmičenje, a ne sme se koristiti rečnik, telefon...

- U našim školama ima mnogo predmeta, potencira se na svakom jednako - smatra Strahinja. - Sistem je takav da ste prepuni obaveza. Uči se tako da deca moraju da bubaju, gradivo se ne zapamti, nigde se ne primenjuje, iako je to potrbeno. Ima i onih koji uče za znanje, kao što smo mi. Ali, problem je što se susrećemo sa ogromnom količinom gradiva iz različitih oblasti. Većina đaka ne vidi svrhu od toga, primorani su da uče nešto što ne znaju da li će i gde će im trebati.

U Centru je od prvog razreda srednje škole. Kaže da je sitem rada drugačiiji, niko ih ne stavlja u kalup, već se daje prilika svakom da se pronađe u onom što mu najviše leži. Da je to dobar metod, pokazuju i uspesi na međunarodnim takmičenjama. Smatra da država treba mnogo više da ulaže u mlade.

- Imamo zaista neverovatnu decu - ističe Strahinja. - Mi smo generacije koje ćemo preuzeti ovu državu. Mi ćemo biti političari, lekari, sudije, zanatlije, radnici, ...Treba se više ulagati u mlade, jer ne kaže se džabe na mladima svet ostaje. Fokusiramo se na neke pogrešne stvari.

Strhinja se takmiči i iz fizike, istorije, jezika, preduztništva. Pokretač su mu porodica, škola, razredna. Ima vremena i da se bavi sportom - košarkom, realnim aikidom, trči maraton. Pošto ga mnogo toga intersuej još nije odlučio šta će i gde studirati. Ipak, jedno je siguran.

- Bitno je vratiti u Srbiju i poboljašti siutacuaciju. Tužno je najbolji odlaze i čine tamo neko mesto boljim. Treba da su u svojoj zemlji i da se zajedno potrudimo da nam svima bude bolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!