"DIANINO DETE" ŽIVKO ZELENBRZ PRED BEOGRAĐANIMA: U Narodnoj biblioteci, na tribini, pričaće o svom spašavanju iz ustaških logora

V.C.S.

08. 02. 2024. u 16:12

ŽIVKO Zelenbrz (Ivančević), prva potvrđena osoba čije se ime nalazi na spisku srpskih mališana koje je spasla Diana Budisavljević iz ustaških logora u NDH, pre 82 godine, gostovaće u Narodnoj biblioteci u Beogradu, u utorak, 13. februara, u 19 sati. Gostovanje organizuje Muzej žrtava genocida u okviru svog ciklusa tribina "Susret sa istorijom - Kada prošlost progovori".

ДИАНИНО ДЕТЕ ЖИВКО ЗЕЛЕНБРЗ ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА: У Народној библиотеци, на трибини, причаће о свом спашавању из усташких логора

IZVOR: YOUTUBE/BVLKVN UNDERI/SCREENSHOT

Tom prilikom govoriće i istoričari Nataša Mataušić, Vladan Vukliš i Dejan Ristić, direktor Muzeja. Dr Nataša Mataušić je doktorirala na temi akcije Diane Budisavljević i objavila knjigu "Diana Budisavljević", čiji je izdavač u Srbiji Laguna. Vladan Vukliš, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, jedan je od vodećih poznavalaca teme genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji NDH.

Tokom događaja, Muzej žrtava genocida izložiće i original spiska dela dece koju je spasila Diana Budisavljević. Na spisku se nalazi 5.631 ime, među kojima je i Živkovo. U vreme kada je preuzet iz logora imao je pet godina i usvojila ga je zagrebačka porodica Zelenbrz, 13. decembra 1942. Usvojitelji su Živku priznali da ima srpsko poreklo, ali nisu znali ko su mu roditelji. Oko vrata je imao samo pločicu sa brojem 1128. I danas je povremeno nosi, jer ga, po sopstvenom priznanju, smiruje.

Iz spiska je Živko saznao da su mu biološki roditelji Ljubivoje i Smiljka Ivančević. Ljubivoje je iz Kršćina, a Smiljka iz Voćina. Iz spiska se ne vidi da je imao brata ili sestru. Prošao je kroz logore Stara Gradiška i Sisak, odakle je spašen 25. septembra 1942.

Foto Glas Srpske

Spašavanje srpske dece

- Retke su situacije kada pripadnici savremenih generacija mogu da ostvare neposredan kontakt sa sve malobrojnijim preživelim zatočenicima sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno sa onima spašenima zahvaljujući Diani Budisavljević, kao i da iz njihovih potresnih iskaza obogate i objektivizuju svoja znanja o tragičnim i dramatičnim događajima koji su se odigrali na jasenovačkim stratištima - kažu u Muzeju žrtava genocida, i izražavaju nadu da će održavanje ovako koncipiranih tribinskih programa doprineti obogaćivanju i objektivizaciji naših znanja o nacionalnoj i opštoj prošlosti.

Ista tribina biće priređena 14. februara, u 18 sati, i u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)